Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kazalište lutaka ide u kredit za dovršetak nove zgrade

Autor: Ivana Burica

15.07.2010. 22:00
Kazalište lutaka ide u kredit za dovršetak nove zgrade

Foto: Ivan JAMIČIĆ



KLZ zatražio je suglasnost za kreditno zaduženje u iznosu od 11 milijuna kuna i to kod Raiffeisenbank Austria d.d. Podružnice Zadar. Kazalište uzima kredit u svrhu završetka svoje nove zgrade.
KLZ također je od Zadarske županije zatražio jamstvo za osiguranje dugoročnog kredita
Prvih pet točaka dnevnog reda jučer održanog kolegija župana odnosile su se na davanje suglasnosti ustanovama kojima je Županija osnivač za ulaz u kreditna zaduženja, rekonstrukcije prostora ili pak za investicijska ulaganja.
Županovo zeleno svjetlo
Na sve zahtjeve župan je dao zeleno svjetlo, dok će konačnu odluku donijeti Skupština Zadarske županije čije je održavanje najavljeno za 30. srpnja.
Tako je Kazalište lutaka Zadar zatražilo suglasnost za kreditno zaduženje u iznosu od 11 milijuna kuna i to kod Raiffeisenbank Austria d.d. Podružnice Zadar, koja je na nadmetanju za najpovoljnijeg kreditora dala najpovoljniju ponudu među šest banaka koje su se prijavile. Kazalište uzima kredit u svrhu završetka svoje nove zgrade.
KLZ također je od Zadarske županije zatražio jamstvo za osiguranje dugoročnog kredita u visini glavnice od 11 milijuna kuna i pripadajuće kamata od 4 posto.
Za tu će namjenu Županija u proračunu za ovu i sljedeće dvije godine osigurati jamstvenu zalihu od 13,5 milijuna kuna.
Župan Stipe Zrilić ovom je prigodom kazao da od Grada Zadra očekuje sudjelovanje u vraćanju kredita u protuvrijednosti stare kazališne zgrade u Jazinama (oko 5,8 milijuna kuna).
Dogovoreno je, podsjetimo, da Grad Zadar u svoje vlasništvo dobiva staru zgradu KLZ-a koju je Županija htjela prodati.
Kredit je jamstvo da će se Kazalište lutaka, nakon desetljeća radova na njemu i godina najava o skorom završetku projekta, napokon i završiti.
Sveučilištu u Zadru ima namjeru ići u rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u Ulici Šime Vitasovića br. 1 (stara Tehnička škola) te se Zadarskoj županiji obratilo sa zahtjevom za izdavanjem suglasnosti za provođenje navedenih aktivnosti.
Rekonstrukcija “socijalnog”
Projektantska procjena investicije iznosi 28.261.175,00 kn.
U rekonstrukciju svoje poslovne zgrade ima namjeru ići i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji od Zadarske županije traži suglasnost na idejni projekt rekonstrukcije poslovne zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područni ured Zadar tzv. “socijalnog”.
Davanjem suglasnosti na idejni projekt rekonstrukcije poslovne zgrade Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te u postupku izrade etažnog i parcelacijskog elaborata za Zadarsku županiju ne proizlaze nikakve financijske obveze, a Zadarska županija bit će u etažnom elaboratu obilježena kao vlasnik prostora bivše Službe medicine rada na II. katu predmetne zgrade, što je preduvjet za buduće sređivanje zemljišno knjižnog stanja oko ove nekretnine.
Upravno vijeće Opće bolnice Zadar zatražilo je pak suglasnost za prihvaćanje investicijskog ulaganja u nabavu navigacijskog sustava za Odjel neurokirurgije i angiosale za Odjel radiologije.
Predviđena vrijednost investicije iznosi oko 11,5 milijuna kuna.
 


Prvi kolegij s dožupanicom


Na jučer održanom kolegiju zadarskog župana prvi je put sudjelovala nova zadarska dožupanica Rajka Rađenović. Župan Stipe Zrilić zaželio je dožupanici dobrodošlicu i uspjeh u radu te kvalitetnu suradnju s kolegama, ministarstvima i jedinacama lokalne samouprave.
Ostala dvojica dožupana – Stanko Zrilić i Đani Bunja, kolegiju nisu nazočili.