Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tunel Sveti Rok jedan od najboljih europskih tunela

Autor: Hina (H)

15.07.2010. 22:00
Tunel Sveti Rok jedan od najboljih europskih tunela

Foto: Filip BRALA



Istaknuta su pak samo dva nedostatka tunela – ventilacijski odjeljak za uzdužne ventilacije prolazi cijelom dužinom tunela, te je stoga predugačak, a maksimalno vrijeme korištenja respiracijske opreme za vatrogasce je prekratko
Tunel Sveti Rok je u istraživanju provedenom u sklopu međunarodnog programa testiranja tunela EuroTAP (European Tunnel Assesment Program) dobio najvišu ocjenu (vrlo dobar) i jedan je od najboljih europskih tunela koji su testirani ove godine, objavili su iz Hrvatskog autokluba (HAK).
Ove godine testirano je 26 tunela u 13 zemalja, a u Hrvatskoj je testiran Sveti Rok, navodi se u priopćenju.
Dodaje se da je HAK dobio ekskluzivno pravo za raniju objavu rezultata samo tunela Sveti Rok, jer se ukupni rezultati objavljuju 29. srpnja.
Sustav ocjena EuroTAP-a podrazumijeva ocjene “jako loše” i “loše” kao negativne te “prihvatljivo”, “dobro” i “vrlo dobro” kao pozitivne.
Visokoj ocjeni tunela Sveti Rok, čija je druga cijev otvorena prošle godine, doprinijelo je osposobljeno i trenirano tunelsko osoblje, koje dežura 24 sata, ventilacija koja je dovoljno snažna da se nosi s požarom, potpuni video nadzor iz kontrolnog centra, automatsko otkrivanje požara koje prekida promet, međusobne veze između cijevi svakih 300 metara, prometni radio kroz tunel i višejezične poruke, ugibališta na svakih 816 metara, automatski protupožarni alarmni sustav, uvježbanost osoblja za hitne intervencije, osvježeni i potpuni plan mjera za spašavanje, mogućnost prelaska na drugi smjer vozila hitnih službi na portalima itd.
Istaknuta su pak samo dva nedostatka tunela – ventilacijski odjeljak za uzdužne ventilacije prolazi cijelom dužinom tunela, te je stoga predugačak, a maksimalno vrijeme korištenja respiracijske opreme za vatrogasce je prekratko, navode iz HAK-a.