Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Cisterne postaju prošlost

15.07.2011. 22:00
Cisterne postaju prošlost


Vodu će dobiti Podgradina, Zemunik Gornji, Škabrnja, Nadin, Suhovare i Rupalj
San generacija  žitelja zadarskog zaobalja od  ponedjeljka napokon postaje  stvarnost. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor će nakon prigodnog, svečanog  programa na crpnoj stanici  Grgurice u Islamu Latinskom, u 11 sati otvoriti tzv.  istočni vodovodni pravac od  Grgurica i Podgradine do  Škabrnje i Prkosa, kojim će  poteći zrmanjska voda te će  se normalizirati vodoopskrba  Suhovara i Ruplja.
Puštanjem u funkciju prve  faze tzv. istočnog vodovodnog pravca u ovom dijelu  Ravnih kotara vodu iz vodovodnih slavina dobit će  oko 10.000 žitelja, za što je u  posljednjih šest godina  utrošeno preko 80 milijuna  kuna. Izgrađeni su brojni objekti poput vodosprema, crpnih stanica i velikih cjevovoda.
Većinu novca je osigurala  Vlada RH iz državnog proračuna nekolicine ministarstava, ali najviše iz Kalmetinog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Pankretićevog Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te  sredstvima Hrvatskih voda,  Zadarske županije i djelomično općina na navedenom  pravcu.
Vodu će dobiti Podgradina,  Zemunik Gornji, Škabrnja,  Nadin, Suhovare i Rupalj.  Naravno, sva ona domaćinstva koje je nakon Domovinskog rata silom prilika  “zahvatila” obnova ili ako kojim “pukim” slučajem imaju  građevinsku dozvolu! Ostala  domaćinstva će prije podnošenja zahtjeva za priključak morati čekati skorašnje aktiviranje Zakona o  legalizaciji bespravne gradnje.
Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik, koji je od  početka uključen u izgradnju  istočnog vodovodnog pravca,  kaže da će po završetku 1.  faze crpne stanice i vodospreme Zemunik u potpunosti  sagraditi i oko 40 kilometara  cjevovoda i “nizvodno” od  Zemunika, što znači i preko  Zemunika Donjeg, Galovca,  Gorice, Glavice, Debeljaka,  Raštana pa dalje do Šopota i  sve do Benkovca, ali i dolje  do Biograda na Moru, kako bi  cijeli istočni dio županije bio  međusobno umrežen. To je  dodatnih 20 milijuna kuna.
– Izgradnjom prve faze  stvoreni su uvjeti za završetak druge faze. Tako je  već izgrađen cjevovod od  Benkovca do Šopota te vodosprema Marići kod Nadina, a očekuje se i početak  izgradnja crpne postaje Biljane Donje. Time će biti zaokružen cijeli istočni vodovodni pravac vrijedan čak 220  milijuna kuna, navodi Kasap  dodajući kako je plan da u  konačnici više od 20 tisuća  žitelja zadarskog zaobalja,  dobivanjem zrmanjske vode  iz vodovodnih slavina, napokon istinski zakorači u 21.  stoljeće.


Ostaju zapad i sjever


Vrlo je zanimljiv investicijski “težak” i tzv. zapadni pravac na kojem je najveći turistički promet i kojim se rješava pitanje vodoopskrbe Vira, Vrsi, Nina i Privlake. Magistralni cjevovod od Petrčana se izgradio kao druga faza od Nina do Vira, četvrta faza je bila otok Vir, a ostaje još treća faza – podmorski cjevovod ispod Virskog mosta.
Kasap vjeruje da će se odraditi i sjeverni, podvelebitski pravac, čime bi se za samo godinu, dvije vodom premrežila cijela županija.




Što je izgrađeno?


– crpna stanica Grgurice (160 l/s)
– vodosprema i cjevovod Zemunik Gornji (3.000 m3)
– magistralni cjevovod između crpne stanice i vodospreme
– vodosprema i vodovodna mreža Podgradina
– cjevovod i vodovodna mreža u Škabrnji i Prkosu