Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na paškim pašnjacima preko 50 stupnjeva

15.07.2011. 22:00
Na paškim pašnjacima preko 50 stupnjeva


Na Pagu već desetak dana dnevna temperatura zraka iznosi od 37 do 40 stupnjeva, međutim, na pašnjacima koji su cijeli dan izloženi suncu temperature su znatno više


Na Pagu ljetne temperature zraka od  oko 40 stupnjeva  nisu rijetkost.  Međutim, ove godine dugo,  iznimno vruće razdoblje  traje desetak dana, a takvo  nešto dugo nije zabilježeno.  Vrućina stvara velike probleme ovčarima jer su presušili mnogi izvori, potoci i  bare na otočnim pašnjacima i ovcama se vodu mora dopremati na pašnjake.  To je težak posao, ali i veliki  trošak. Mr. sc. Goran Kiš s  Agronomskog fakulteta u  Zagrebu navodi kako ljeti  životinje trebaju 40 % više  vode u odnosu na zimu.  No, u ekstremnim uvjetima  potrebe za vodom povećavaju se za 78 %, a to je  ono što se događa na Pagu.
– U vrijeme vrućine potrebe životinja za vodom se  povećavaju jer trebaju više  vode kako bi mogle, njezinim isparavanjem,  održavati termoregulaciju  tijela. Na primjer, šišanjem  ovaca povećava se njihova  izloženost ljetnoj vrućini,  jer je izolacija, koju su ovce  imale od runa, šišanjem izgubljena. Ovce se tada prilagođavaju vrućini i hlade  se dahtanjem. U to se vrijeme konzumacija vode u  ekstremnim uvjetima može  povećati i do 78 posto.  Osiguravanjem nekih sjena  i zaklona ovakva se situacija može znatno poboljšati, navodi mr. sc. Goran  Kiš. 
Na Pagu već desetak dana dnevna temperatura zraka iznosi od 37 do 40  stupnjeva, međutim, na  pašnjacima koji su cijeli  dan izloženi suncu temperature su znatno više.  Neki su ovčari na brdskim,  krševitim pašnjacima, između podneva i 14 sati  izmjerili i 50 stupnjeva. Ovce se, tražeći hladovinu,  zavlače pod borove ili bilo  kakvo raslinje, a gdje nema  raslinja, zavlače se u škrape. Bez vode koju im svakodnevno donose ovčari,  ne bi mogle preživjeti.  Međutim, visoke temperature zraka nepodnošljive su  i za ovčare, pa vodu na  pašnjake donose u zoru i  navečer. Nastavi li se vruće  razdoblje, procjenjuje se  kako bi se za vodu koja se  donosi ovcama mogli potrošiti od šest do osam tisuća kuna što je za ovčare  golem trošak. 
-Večeras sam donio tridesetak kanti i napunio pojila, ali već sutra ujutro  moram donijeti opet toliko  jer će ovce do jutra sve  popiti. Ovca mora ostati  zdrava, ne smije dehidrirati  i zbog toga se pojila moraju  stalno puniti, kaže jedan  paški ovčar.
Paška ovca spada u red  malenih ovaca i naviknuta  je na život na otočnom  kamenjaru. Međutim, kada  nestane vode na pašnjacima, ovce ovise o ovčarima  i vodi koju im donose.