Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najbolje novinske fotografije na izložbi u Zadru

15.07.2011. 22:00
Najbolje novinske fotografije  na izložbi u Zadru


 
Najboljih sto novinskih fotografija iz prošle godine mogu se, od sinoć, pogledati u novom izložbenom prostoru Narodnog muzeja Zadar – Kneževoj palači. Naime, sinoć je tamo svečano otvorena izložba “Hrvatska novinska fotografija 2010.” u organizaciji NMZ te Zbora fotoreportera Hrvatske. Na izložbi su uz ravnateljicu NMZ Renatu Peroš govorili i Zvonko Kucelin, glavni urednik fotografije u Zadarskom listu te predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo.
Kucelin je u kratkom govoru pohvalio zadarske fotografe koji su 2010. godine osvojili čak nekoliko nagrada.
– Po fotografima koji su iz Zadra vidi se da Zadar nije samo grad košarke, ja bih rekao da je prvo grad fotografije. To je jasno kad obilazite ove prostorije, počevši od Stipe Suraća s reportažom, pa dolazimo do nagrađene sobe gdje imamo Andriju Lučića, Juricu Miškovića, Sebastiana Govorčina ili Željka Mršića. Mislim da smo ove godine stvarno dobro zastupljeni, rekao je Kucelin.
Zadarske fotografe i njihovu kvalitetu pohvalio je i Nobilo istaknuvši kako u Zadru djeluje odlična ekipa aktivnih fotoreportera. Također je predstavio i samu izložbu koja je u Zadar stigla na proputovanju kroz deset hrvatskih gradova.
– Ono što mi svakodnevno radimo jest dokumentiranje svijeta oko nas, ljudi, događanja, prirode i ova izložba je napravljena kako bi na neki način te fotografije vratili u društvo iz kojeg su nastale. Ove godine tek smo na pola puta, ali gdje god dođemo odlično smo primljeni i ljudi nigdje ne ostaju ravnodušni, uvijek nađu nešto zanimljivo, veselo, pa čak i tužno, ali ravnodušnost nije opis ove izložbe, zaključio je Nobilo.
Na izložbi se nalazi sto fotografija koje bilježe fotoreportaže, događaje, ali i velike tragedije koje su obilježile proteklu godinu. Ovu bismo izložbu s pravom mogli nazvati monografijom 2010. godine, bez puno teksta, jer slika ipak govori tisuću riječi.