Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vremenska slikovnica zadarskog priobalja i otoka

15.07.2011. 22:00
Vremenska slikovnica  zadarskog priobalja i otoka


U Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu” u sklopu obilježavanja Dana astronomije i astronautike, održano je predavanje meteorologa Duška Kraljeva “Klimatska obilježja priobalja i otoka Zadarske županije”, na kojem je prikazana vremenska slikovnica zadarskog priobalja i otoka, često toliko različita od ravnokotarskog, a posebice ličkoga dijela naše županije.
 Govoreći o klimatskim i vremenskim čimbenicima akvatorija, Kraljev je istaknuo zemljopisnu širinu, more, planinu Velebit, ravnokotarsku kopnenu zaravan te otočnost ili insulitet koja u ovom području iznosi sedamnaest otoka, 46 otočića i 160 hridi, a prema raspodijeli ciklona, anticiklona i drugih atmosferskih sustava, sve oblike vremena koja se na ovom području izmijenjuju kroz godinu može se prepoznati u četiri vrste. To su vrijeme po buri, vrijeme po jugu, vrijeme uzrokovano jadranskom ciklonom i njezinim premještanjem i neporemećeno vrijeme, kakvo ovdje prevladava 30 posto dana u godini. Prosječna godišnja temperatura za četiri je stupnja viša od prosječne na ovoj zemljopisnoj širini (44 stupnja), a siječanjska iznosi čak 7,7 stupnjeva Celzijevih. Insolacija ili osunčanost također je velika pa je Zadar sunčaniji od Rima, a od Zagreba ima dva sata sunčanog vremena više. Duško Kraljev se osvrnuo i na ostale meteorološke čimbenike ovog područja te zaključio:
– Obala i otoci Zadarske županije su područje vrlo ugodnog vremena i podneblja. Doduše, netko će se katkad požaliti na hladnoću koju donosi bura ili pak na duga sunčana razdoblja s vrućinom tijekom ljeta. Međutim, podaci o klimi, neprijeporno potvrđuju da ovo područje ima sredozemnu klimu sa svim njezinim bitnim obilježjima, koji je svrstavaju u najljepšu i najpoželjniju klimu na našem planetu. Dodamo li tome i određene posebnosti,
osobito one koje su u vezi s prepoznatljivim vremenom pojedinih vjetrova i vrlo povoljan bioklimatski osjet ugode, dojam o vremenu i podneblju ovog područja bit će još povoljniji. Prikladnost ovakve klime uvelike je odredila i bogatstvo biljnog svijeta i pridonijela ljepoti, kazao je Kraljev i poručio da su priobalje i otoci Zadarske županije pravi klimatski dragulj.
Nakon predavanja je za sve posjetitelje organizirano motrenje noćnog neba, koje je vodio član Astronomskog astronautičkog društva Joško Šugar. Promatrao se najviše Mjesec, kao i planet Saturn.