Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dragarske bumbete osvojile turiste i goste

15.07.2012. 22:00
Dragarske bumbete osvojile turiste i goste


Na treću po redu izloženo-prodajnu etno-gastro manifestaciju “Dragarske bumbete”, odazvali su se brojni izlagači koji su gostima i turistima prezentirali autentičnu gastronomiju, suvenire i proizvode, tradiciju, kulturu i običaje ovog kraja. Manifestacija je svojevrsna asocijacija na tradicijsku ribarsku veliku “sviću” koja se ovdje naziva “bumbeta”. Protekle subote na Dugovači u Dragama se osjetio dašak prošlosti.
– Ne mogu ni zamisliti kako su nekad naše bake živjele bez hladnjaka i zamrzivača. Možete li se zamisliti bez struje, telefona i televizije, kako perete rublje, a da ne koristite perilicu za rublje? Sreća, pa je tehnologija na našoj strani, a tko zna možda će jednog dana izumiti i peglu koja sama pegla, sa smiješkom na licu je rekla Lucija Vulin iz ureda općinske Turističke zajednice u Dragama, vidno zadovoljna odazivom izlagača i brojnošću posjetitelja.
Dodala je kako su nekada ljudi bili zadovoljni time što su imali, a danas nam uvijek nešto nedostaje i treba.
– Dio stvari koje ja danas radim za zabavu, mojoj su baki bile obaveza. Morala je brinuti za cijelu obitelj i blago, peći kruh, čistiti, ručno prati u lušiji, biti u polju, presti, plesti, šivati odjeću, popravljati razne stvari, kuhati zimnicu u većim količinama. Morala je, inače nije imala. Ne bih se rado mijenjala, prepuna vesela duha u jednom dahu govorila je Lucija.
Bilo je zaista nezaboravno na dragarskom spektaklu koji je proteklog ljeta pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Pakoštane hvalevrijedno inicirala i organizirala pakoška etno udruga DAN, odnosno Dijana Vukoja, Ankica Kovačić i Nives Marić.
– Presretne smo, ovdje sve odiše ponosom, dušom i radošću, govore vrijedne i radišne članice DAN-a.
Četvrte po redu “Dragarske bumbete” zakazane su za početak mjeseca kolovoza. I zbog vrijednosti koje su pokazale u obogaćivanju turističke ponude i velikog zanimanja koje su za nju pokazali i domaći i strani turisti.