Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Grad Zadar ove godine nema novca za manifestaciju Noć punog miseca!

15.07.2012. 22:00
Grad Zadar ove godine nema novca za manifestaciju Noć punog miseca!


Žao nam je, ali se svjetski poznati zadarski brend ne može održati sa samo 30.000 kuna koliko su za organizaciju velebnog programa namijenili Grad Zadar i Turistička zajednica, obznanio je Neven Stojaković iz udruge Propela


– Dvanaeste po redu manifestacije Noć punog miseca koja se na zadarskoj rivi trebala održati u noći sa četvrtka na petak, odnosno u noći s 2. na 3. kolovoza, neće biti. Žao nam je, ali se svjetski poznati zadarski brend ne može održati sa samo 30.000 kuna koliko su za organizaciju velebnog programa namijenili Grad Zadar i Turistička zajednica, obznanio je Neven Stojaković iz udruge Propela, zadarske udruge koja organizira Noć punog miseca.
Obznanjeno je to za Zadarski list u subotu navečer u Benkovcu tijekom trinaestog izbora “Missela” – izbora najljepše djevojke Zadarske županije sa stalnim prebivalištem na selu, na kojem je Neven Stojaković zajedno s Nevenom Nadinićem, vlasnikom Catering Piazze i drugima bio član ocjenjivačkog suda.
– Ne bih želio više davati komentare. Sve ćemo ovih dana detaljnije obrazložiti na konferenciji za novinare koju će udruga Propela ovih dana održati u Zadru, najavio je Neven Stojaković.
Manifestacija je u početku dobivala višestruko više novca, ali se godinama komercijalizirala. Na zadarskoj rivi proteklog ljeta okupilo se 109 izlagača tradicijskih zanata i onih s gastroponudom. Svi su oni udruzi Propela plaćali kotizaciju, za dodatno pokrivanje troškova organizacije, kazali su oko 180.000 kuna, a imali su i sponzora – pivovaru Carlsberg te na raspolaganju cijelu “đigu” za svoj veliki prodajni štand.
Ovog se ljeta na zadarskoj rivi početkom mjeseca kolovoza najvjerojatnije neće ugasiti svjetla, a upaliti pun misec na 12. Noći punog miseca koju priređuje udruga Propela.
Protekle godine spektakularna manifestacija na zadarsku rivu je privukla desetke tisuća žitelja Zadarske županije i turista, koji su osim u šetnji s ugašenim gradskim svjetlima mogli uživati u brojnim tradicionalnim specijalitetima pripremljenima na gradskoj rivi. Bio je to zapravo vrhunac šestodnevnih događanja na rivi koja su podigla prašinu u turističko-ugostiteljskoj zajednici, kako u Zadru, tako i u okolnim turističkim destinacijama. Šestodnevna uzastopna ponuda hrane s nogu po relativno niskim cijenama dala je s pravom ili ne, priličnu glavobolju ugostiteljima.
Tijekom jučerašnjeg nedjeljnog dana nismo uspjeli dobiti odgovorne iz Grada Zadra i gradske Turističke zajednice. A hoće li zaista biti ili ipak ne 12. po redu Noći punog miseca, vrlo brzo će se doznati.


Praznovjerni puni Mjesec




Puni Mjesec ili uštap faza javlja se svakih 29,5 dana kada se Mjesec nađe na suprotnoj strani Sunca. Puni je mjesec povezan s mnoštvom praznovjerja. Tako neki smatraju da je vjerojatnost začeća muškog djeteta mnogo veća na uštap. Drugi tvrde da je puni Mjesec nesretan dan ako pada u subotu, a sretan kada pada u ponedjeljak. No, vrhunac praznovjerja zacijelo su zakoni u Šri Lanki, na puni Mjesec zabranjeno je bavljenje sportom. A u Zadru možda i tradicionalna manifestacija Noć punog miseca.