Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Presjekli kaveze s plavorepim tunama

15.07.2012. 22:00
Presjekli kaveze s plavorepim tunama


Aktivisti organizacije “The Black Fish” u noći sa 7. na 8. srpnja presjekli su i oštetili kaveze s plavorepim tunama u ribogojilištu Kali tune i pustili ribe van – piše britanski Guardian, a tu informaciju potvrdili su nam i iz zadarskog OKC-a.
– Voditelj ribogojilišta prijavio je oštećenja na kavezima, odnosno da je presječena užad koja mreže spaja s površinskom konstrukcijom te moguć bijeg riba. Događaj je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu na daljnji rad, ali još uvijek nije pronađen počinitelj – rekao nam je Bore Mršić, voditelj smjene u zadarskom OKC-u navodeći kako policiji nije poznata ni eventualna šteta koja je u oštećenju nastala, kao niti količina ribe koja je pobjegla.
Aktivisti “The Black Fisha” o svom su se noćnom pothvatu pohvalili na svojim internetskim stranicama gdje navode kako su pod okriljem noći, opremljeni ronilačkim odijelima i bocama otplivali do uzgajališta tuna u moru nedaleko od otoka Ugljana te tamo, bez većih problema, provukli pokraj naoružanog osiguranja koje danju i noću nadzire vrijedne kaveze. Noževima su uništili kaveze i pustili na slobodu tune koje bi inače završile u kuhinji nekog restorana u dalekom Japanu.
Zadarska policija po nalogu ODO-a izvršila je neke provjere i obavila razgovore s nekoliko stranih državljana za koje se sumnja da pripadaju ovoj organizaciji, međutim, nisu ih uspjeli povezati s uništenjima imovine Kali tune i oslobađanjem ribe iz kaveza.
Aktivisti organizacije “The Black Fish” koji su javno se očitujući na svojim internetskim stranicama preuzeli odgovornost za noćnu akciju, ujedno su i najavili kako je oslobađanje tuna iz ribogojilišta nedaleko od otoka Ugljana tek početak njihovih akcija i kampanje kojom žele razotkriti prljave poslove ribarske industrije u Mediteranu.
Istim ciljem, 27. siječnja, na istu lokaciju uputili su se i aktivisti udruge Animal Liberation Front, no za razliku od kolega iz “The Black Fisha” nisu imali uspjeha. Iako su se na pothvat upustili po cičoj zimi i svega nekoliko stupnjeva u moru, njihov pothvat ostao je samo na pokušaju oslobađanja ribe i manjoj šteti na kavezima.