Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Zadru i Splitu u listopadu međunarodni znanstveni skup o sv. Franji Asiškom

15.07.2012. 22:00
U Zadru i Splitu u listopadu  međunarodni  znanstveni skup o sv. Franji Asiškom


Glavna svečanost obilježavanja 800. godišnjice dolaska sv. Franje Asiškog na  hrvatski dio Jadrana održat će se 6. listopada misnim slavljem na Sustipanu u Splitu,  najavio je jučer Organizacijski odbor te predstavio program proslave koju zajedno  organiziraju franjevačke zajednice iz Hrvatske i BiH.
“Prije mise koju će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, procesija će se kretati od splitske Rive, duž zapadne obale do Sustipana”, istaknuo je na  konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora i koordinator obilježavanja  800. godišnjice dolaska sv. Franje Asiškog na hrvatsko tlo fra Žarko Relota. Po njegovim  riječima, glavni cilj proslave je obnoviti franjevačku karizmu koja kao da je “malo  izblijedila”.
“Ta franjevačka karizma svojom je jednostavnošću današnjem čovjeku potrebnija nego  ikad. Franjo Asiški bio je čovjek dijaloga, kulture, evangelizacije, širine, ekumenizma, a  to je upravo ono što današnjem čovjeku treba”, istaknuo je fra Žarko Relota.
U Splitu i Zadru 1. i 2. listopada održat će se međunarodni znanstveni skup posvećen 13.  stoljeću Franje Asiškoga te njegovu dolasku na hrvatsko tlo, najavio je fra Žarko Relota  dodavši da će u pastoralno-katehetskom i liturgijskom dijelu obilježavanja godišnjice,  uoči blagdana sv. Franje, u razdoblju od 23. rujna do 3. listopada u svim franjevačkim  župama i samostanima u Hrvatskoj i BiH biti upriličeno kazivanje poruka Franje  Asiškog.
U sklopu obilježavanja godišnjice u Splitu će 24. rujna biti izveden scenski prikaz “Franjo  Asiški u zemlji Hrvata”, rečeno je na konferenciji za novinare.