Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Etnokući Materina škrinja, na ulici specijaliteti

Autor: Ante Vidović

15.07.2013. 22:00
U Etnokući Materina škrinja, na ulici specijaliteti

Foto: Vedran SITNICA



Strani turisti s oduševljenjem su se upoznavali kulturnom i gastrobaštinom koju su stoljećima stvarale naše bake. U Etnokući razgledavali su izložbu Materina škrinja gdje su se upoznali s dotom koju su kćeri dobivale od svojih majki, a na ulici su uživali u tradicionalnim specijalitetima koje su vrijedne žene spremale


Pakoška žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla leći. Posljednje sate dana pred svjetlom petrolejke spremala bi dotu za svoju žensku djecu, da ne idu u brak i drugu kuću kao da nisu imali nikad nikoga. U čast vrijedne Dalmatinke Etno udruga Dan iz Pakoštana i ovu godinu je šesti puta za redom organizirala Materine užance u pakoškom Bužaku kroz koji je ovu nedjelju prošlo najmanje dvije tisuće stranih i domaćih turista.
Strani turisti s oduševljenjem su se upoznavali kulturnom i gastrobaštinom koju su stoljećima stvarale naše bake, a koju im je Hrvatska donijela u Europsku uniju.
U Etnokući razgledavali su izložbu Materina škrinja gdje su se upoznali s dotom koju su kćeri dobivale od svojih majki, a na ulici su uživali u tradicionalnim specijalitetima koje su vrijedne žene spremale. Vjerojatno većina od njih nije ni znala koliko se raznovrsnih jela uz malo maštovitosti i truda može spremiti od namirnica iz polja i mora. A Bužak je pravo mjesto za uživati u njima. Bužak je jezgra mjesta. Svi u Pakoštanama imaju porijeklo u nekoj od tamošnjih kuća te su jako emotivno vezani uz njega. I gosti osjećaju te emocije dok ih lagano opijaju mirisi pečene ribe, kuhanog težačkog orza, nepca im slade bruštulane mendulama ili uživaju u zdravim sendvičima od morske ribe. Sve to uvijeno je u staru dalmatinsku atmosferu koju su autentičnom koreografijom stvorile članice Udruge Dan. Jedna od onih koja je guštala u svemu tome je i Nika iz Ribnice kod Ljubljane. Ona zajedno s obitelji posljednje četiri godine ljetuje u Pakoštanama. Ove godine bila je jedna od prvih na Materinim užancama, a sve kako bi stigla uživati u Omega 3 sendvičima od mariniranih inćuna, inćuna s kaprima i sirom, zalivenih maslinovim uljem, a koje je spremala Dijana Maksan.