Foto: Vedran SITNICA
Strani turisti s oduševljenjem su se upoznavali kulturnom i gastrobaštinom koju su stoljećima stvarale naše bake. U Etnokući razgledavali su izložbu Materina škrinja gdje su se upoznali s dotom koju su kćeri dobivale od svojih majki, a na ulici su uživali u tradicionalnim specijalitetima koje su vrijedne žene spremale
Pakoška žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla leći. Posljednje sate dana pred svjetlom petrolejke spremala bi dotu za svoju žensku djecu, da ne idu u brak i drugu kuću kao da nisu imali nikad nikoga. U čast vrijedne Dalmatinke Etno udruga Dan iz Pakoštana i ovu godinu je šesti puta za redom organizirala Materine užance u pakoškom Bužaku kroz koji je ovu nedjelju prošlo najmanje dvije tisuće stranih i domaćih turista.
Strani turisti s oduševljenjem su se upoznavali kulturnom i gastrobaštinom koju su stoljećima stvarale naše bake, a koju im je Hrvatska donijela u Europsku uniju.
U Etnokući razgledavali su izložbu Materina škrinja gdje su se upoznali s dotom koju su kćeri dobivale od svojih majki, a na ulici su uživali u tradicionalnim specijalitetima koje su vrijedne žene spremale. Vjerojatno većina od njih nije ni znala koliko se raznovrsnih jela uz malo maštovitosti i truda može spremiti od namirnica iz polja i mora. A Bužak je pravo mjesto za uživati u njima. Bužak je jezgra mjesta. Svi u Pakoštanama imaju porijeklo u nekoj od tamošnjih kuća te su jako emotivno vezani uz njega. I gosti osjećaju te emocije dok ih lagano opijaju mirisi pečene ribe, kuhanog težačkog orza, nepca im slade bruštulane mendulama ili uživaju u zdravim sendvičima od morske ribe. Sve to uvijeno je u staru dalmatinsku atmosferu koju su autentičnom koreografijom stvorile članice Udruge Dan. Jedna od onih koja je guštala u svemu tome je i Nika iz Ribnice kod Ljubljane. Ona zajedno s obitelji posljednje četiri godine ljetuje u Pakoštanama. Ove godine bila je jedna od prvih na Materinim užancama, a sve kako bi stigla uživati u Omega 3 sendvičima od mariniranih inćuna, inćuna s kaprima i sirom, zalivenih maslinovim uljem, a koje je spremala Dijana Maksan.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO