Intervju s Božidarom Kalmetom: Iz destrukcije i anarhije nikad se ništa dobro nije rodilo

Slika korisnika admin
bozidar kalmeta
Fabio ŠIMIĆEV

Božidar Kalmeta nedavno je odradio prvu polovicu mandata na mjestu zadarskog gradonačelnika. Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća  razgovarali smo o onome što je učinjeno u prvoj polovici mandata, te o  potezima koji nisu naišli na odobravanje jednog dijela javnosti i oporbe.

Kako biste ocijenili prvi dio vašeg mandata?

- Kad sam preuzeo mandat gradonačelnika, općenito je stanje u državi  bilo teško, recesija je uzela maha, posebno u gospodarstvu. Znao sam da  neće biti lako ostvariti sve zadane ciljeve, ali i da neću dopustiti da Zadar  stagnira. Danas, nakon dvije godine, zadovoljan sam investicijskim ciklusom i provedbom projekata Gradske uprave. Naravno, volio bih da je  bilo više privatnih investicija. Jasno je i zašto se one još uvijek ne realiziraju.  Višegodišnja recesija, nekonkurentnost Hrvatske, osjećaj nesigurnosti, loša porezna politika, imali su negativan utjecaj na privatne investitore. Upravo zato ova Gradska uprava ogromne napore ulaže kako bismo zajedno s investitorima, koliko možemo u svojoj nadležnosti, uklonili te rizike. Grad Zadar ima posebno tijelo sastavljeno od više upravnih  odjela koje pomaže i prati investitore od potrebe za prostorno-planskom  dokumentacijom, izdavanjem potrebnih dozvola za građenje do različitih potpora.

Po kojim je projektima pamtite ovo razdoblje?

- Važnost ulaganja u infrastrukturu je vrlo velika. Zadar je infrastrukturno najbolje povezan grad u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, kao i geostrateškom položaju, bez obzira na opstrukcije ove Vlade, daljnji razvoj  Zadra nitko i ništa ne može zaustaviti.

Zadovoljan sam što smo u okviru projekta Jadran uspješno i u rokovima okončali izgradnju Kolektora visoke zone vrijednog više od 80 milijuna kuna, te je tako omogućen priključak i visokih zona grada, a time i završetak projekta „Grad bez crnih jama".

Komunalni projekti temelj su novih ulaganja privatnog  sektora

Istovremeno, izgrađena je i suvremena prometna transverzala od jugoistoka do sjeverozapada Zadra. Zadar je prvi grad na Jadranu koji više  nema ispusta u more i time se doista možemo pohvaliti. Još je mnogo infrastrukturnih projekata koji čine jedan suvremeni gradski komunalni  sustav - spomenut ću tek izgradnju crpnih postaja Centar 1 i 2, Park i  Maestral, važnih za funkcioniranje sustava odvodnje, uređenja prometnice u većem dijelu Trpimirove obale, uređenje obalnog pojasa na Branimirovoj obali pa i cjelovito uređenje Perivoja Vladimira Nazora. Sve su to   financijski iznimno zahtjevni projekti, a njihova provedba znači i vrijedan investicijski ciklus i odlične temelje za nova ulaganja privatnog sektora na zadarsko područje. Raduje i početak uređenja Kneževe palače,  palače Cedulin, dijelova gradskih bedema.

Grad je mislio i na potrebe svojih najpotrebitijih građana i zato ističem  početak gradnje 73 socijalna stana na Crvenim kućama, u koje bi se trebali useliti iduće godine. Osim toga, zadržali smo visoke socijalne standarde, sva djeca bit će upisana u vrtiće, financiramo sve potrebe u kulturi i sportu.

Koliko je Zadar stvarno profitirao od financijske injekcije Europske  unije?

- S više od 70 milijuna kuna vrijednih projekata koji su trenutno u provedbi, a financiraju se sredstvima iz EU, Zadar je među vodećima u Hrvatskoj. Moramo biti ponosni uređenjem Kneževe palače u koju se ulaže   38 milijuna kuna, a što je prvi novac iz strukturnih fondova koji je stigao  u Hrvatsku. Uz to, vrijedni su projekti Zeleni otoci u sklopu kojeg je  uređen Perivoj Vladimira Nazora,  dovršavaju se radovi na uređenju prostora za poduzetnike u sklopu projekta Coworking, uređuju se Vrata svetog Krševana. Tri milijuna kuna odobreno je za sljedeću fazu projekta uspostave Inteligentnog prometnog sustava Grada Zadra.  To je dokaz da  sam kao gradonačelnik dobro postupio kad sam odlučio da ćemo osnovati Upravni odjel za EU fondove.

EU projekti jačaju suradnju s civilnim sektorom

I još nešto - sudjelovanjem na projektima financiranim iz EU stvorili  smo izvrsnu suradnju među institucijama i ustanovama, ali i brojnim  predstavnicima civilnog sektora u našem gradu - primjer za to je projekt  Bhive - i izgradili partnerski odnos koji mi daju vjeru kako razdoblje pred  nama donosi nove uspješne i vrijedne projekte.

Oporba vas najviše napada zbog proračuna. Tvrde da ste neučinkoviti, tromi, preskupi i da dobro ne gospodarite novcem građana.

- Od ove oporbe ni ne očekujem drugo nego da kritizira bez pokrića.  2015. godinu smo počeli bez 30 milijuna kuna u proračunu koje nam je  država samo odsjekla. Već kod takvih najava koje su se, nažalost, obistinile, javno sam rekao da ćemo imati problema, da će biti izuzetno teško,  ali da ćemo učiniti sve da naši korisnici ne budu zakinuti. Nismo povećavali komunalnu naknadu niti poskupjeli usluge naših komunalnih  tvrtki, kako su neki gradovi u RH premostili svoje financijske muke, nego  smo u Gradskoj upravi srezali plaće. Jedini zahvat prema građanima bilo  je vraćanje prireza na 12%. I dalje smatram da je to bio socijalno najrealniji potez, jer oni koji imaju male plaće, plaćaju malo ili ništa, a oni koji  imaju veće plaće, plaćaju više. Drugih nekih lomova nije bilo, a uspjeli  smo zadržati sve standarde u proračunu, dapače, neke smo i povećali,  primjer su osobni pomoćnici u nastavi čije je financiranje bilo problem  gotovo svim gradovima, osim Zadru, jer smo povukli novac iz socijalnog  fonda EU.

Zadar bi postojao i bez Višnjika i Morskih orgulja, ali...

Lako je biti dobar gospodar s puno novca, ali umijeće je ostati dobar  gospodar u besparici. A što se tiče učinkovitosti Gradske uprave, ona je  vrlo velika. Imamo brzinu realizacije projekata, na potrebe građana odgovaramo u vrlo kratkom roku, naravno, sukladno financijskim mogućnostima, potpuno smo transparentni, dobivamo i pohvale investitora kod izdavanja dokumenata.

Usprkos problemima s kojima se, kao i sve druge jedinice lokalne samouprave nosimo, sa svim rezultatima koje postiže Gradska uprava je  uspješna i učinkovita. Istina, ne bi Zadar prestao postojati niti bez dvorane i bazena na Višnjiku koji su toliko kritizirani, ali bi 2.800 korisnika svakodnevno bili uskraćeni za vrhunske sportske i rekreacijske sadržaje. Ne  bi Zadar bio jedini grad bez sustava zbrinjavanja otpadnih voda, ali ne  bismo ni imali najbolju kvalitetu kakvoće mora, što je važno za sve nas,  posebno za turizam. I Poljana pape Ivana Pavla II., i Istarska obala, i Trg  Petra Zoranića, i Poljana Šime Budinića mogle su nositi svoj zub vremena do danas, mogli smo i bez Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, itd. ali  teško bismo takvi promovirali Zadar nezaobilaznom turističkom destinacijom. Podnijeli bismo i zastarjelu cestovnu mrežu, i staru luku na Poluotoku, i lokalni aerodromčić. Zadar bi postojao i bez svega toga, ali bi li  i tada bio Grad po želji njegovih stanovnika i gostiju koji nam dolaze?

KK i NK Zadar klubovi su svojih građana

Dobro, ali treba li se baš financirati u milijunskim iznosima iz gradskog proračuna KK Zadar i NK Zadar, pogotovo u trenutku kad nijedan klub nema značajnijih rezultata, a financijski su krahirali?

- To govore oni koji na tim temama pokušavaju dobiti političke poene.  Javno pitam što bi učinili ti koji kritiziraju, a nemaju rješenja? Mi smo po  pitanju KK Zadra učinili sve da klub opstane. Traži se strateški partner.  Za to su rješenje bili i oni koji stalno viču, a sad govore da ni to nije dobro  jer je to rasprodaja zadarske svetinje. Naravno da to ne znači to. KK Zadar će uvijek biti zadarski, kao i mnogi europski košarkaški ili nogometni  klubovi kao što su Manchester United, Paris Saint-Germaine, Chelsea i  drugi veliki klubovi.

U konačnici, bez obzira na kapital, svi ti klubovi su u prvom redu klubovi svojih građana, odnosno navijača. Tako će biti i KK Zadar. Činjenica  je da novca nema, a profesionalni klub ne može vječno biti na lokalnom  proračunu i jedino financijska rekonstrukcija može takav klub izvući iz  krize. Baš kao što je i činjenica da tisuće zadarske djece svakodnevno  odrastaju i razvijaju se s košarkaškom ili nogometnom loptom. Zato i  pomažemo, uz sve ostale, i košarkaške i nogometne klubove, da bi se što  više djece bavilo sportom, a mladi trebaju imati i uzore, a to su svakako  kvalitetne prve momčadi.

Nekom majka, a nekom maćeha

Imali ste dosta problema u komunikaciji sa sadašnjom Vladom?

Kada govorim o suradnji s Vladom RH odmah ističem kako bi to trebala biti Vlada svih građana RH. No, uvjerili smo se ovih par godina u  značenje izreke „nekom majka, nekom maćeha". Međutim, kad su u pitanju projekti koje kandidiramo prema fondovima Europske unije ili  prema Svjetskoj banci, čiji je nositelj Grad Zadar, oni prolaze najstrože  kriterije, onda problema nema. I naravno da uživamo u tom povjerenju i  pohvalama za uspješnu provedbu projekata koji se financiraju sredstvima EU i kreditima Svjetske banke.

Zato opet napominjem, u Zadru se jedino ne događa ništa na projektima koji su isključivo u nadležnosti Vlade - Mocire, Poliklinika, a do danas i Gaženica.  Pa makar Grad Zadar ponudio i veći udjel u sufinanciranju. Na sve to nadovezuje se i provođenje tihe regionalizacije u kojoj Zadar i njegova županija u tišini gubi svoje samostalne urede Carine, Porezne uprave, HZZO-a, HZMO-a, HZZ-a, a sada i dio bolničkih odjela  počevši od Subregionalnog centra za transfuziju OB Zadar, a najave su i  da ćemo izgubiti još neke bolničke odjele. Šokiran sam apsurdnom  odlukom Vlade da za novu sanacijsku upraviteljicu Opće bolnice u Zadru postavi osobu koja ne živi i ne radi u Zadarskoj županiji. To samo po  sebi ne bi bio problem da to nije izravna pljuska svim vrsnim zadarskim  liječnicima i stručnjacima,  kojima je tako Vlada poručila da nitko od njih  nije dovoljno dobar ni stručan da bi vodio bolnicu! Pritom, najviše razočaravaju predstavnici zadarske oporbe čije stranke participiraju u Vladi RH koji nam nesuvislo pokušavaju objasniti kako je to dobro i korisno  za Zadar.

U međuvremenu je protiv Vas podignuta optužnica u aferi Remorker i pokrenuta istraga oko filma „Prometna renesansa Hrvatske".  Koliko ste s tim teretom zapravo teret vlastitom gradu? Razmišljate li  o povlačenju s političke scene?

- Upravo ste sad izrekli sukus onoga što moji politički oponenti najviše  žele - da jednostavno nestanem kako bi lakše došli na vlast.  Oni koji izmišljaju igrokaze i opstruiraju rad Gradskog vijeća i Gradske uprave, bez  obzira divljaju li otvoreno ili u rukavicama, najveći su teret ovome gradu  i građanima, jer se iz destrukcije i anarhije nikada ništa dobro rodilo nije.  Neka pokažu rezultate. U konačnici, uvijek su građani ti koji odlučuju  tko im je teret, a tko nije.

Što se tiče optužnice i istrage, već sam o tome rekao sve što sam imao  reći, ali i danas napominjem da ću, ako dođe do suđenja, na sudu potvrditi svoju nevinost. Nemam razloga za povlačenje, pogotovo ne s gradonačelničke funkcije, a što se tiče stranačkih funkcija, ponavljam, ako optužnica bude potvrđena, svojoj stranci ću ponuditi sve svoje stranačke  mandate na raspolaganje.

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno