Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Daniel Paleka srebrni na matematičkoj olimpijadi

15.07.2016. 22:00
Daniel Paleka srebrni na matematičkoj olimpijadi


Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Hong Kongu srebro je osvojio Zadranin Daniel Paleka. Maturant Gimnazije Franje Petrića, dakle, još uvijek službeno učenik ove škole, postao je tako ponos ovog grada.
Daniel je nedavno pokupio tri oskara znanja, a prije toga je samo nizao uspjehe. Naime, dobitnik je srebrne medalje s 56. Međunarodne olimpijade iz matematike koja se održala na Tajlandu, brončane medalje s Romanian mastera iz matematike, natjecanja održanog u Bukureštu te prvog mjesta na Državnom natjecanju u matematici.
– Vijest sam saznala sinoć preko Danielove majke i mogu samo kazati kako sam ponosna. Ponosni smo kao škola koju je Daniel pohađao, a naravno da smo ovu vijest odmah podijelili sa svima. To je ipak nešto što zaslužuje svaku pohvalu, uspjeh koji motivira i tjera na daljnji rad, kazala nam je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića iz Zadra.
Pravo sudjelovanja na MMO imaju učenici koji na drugi dan rješavanja zadataka još nisu navršili dvadeset godina i nisu upisali studij matematike na sveučilištu. Hrvatska ekipa se odabire na Državnom natjecanju, kojem prethode školska, općinska i županijska natjecanja. Od 1983. godine svaka država može u ekipi imati najviše šest članova, a zadnjih godina na MMO dolazi preko 450 učenika.