Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Diplome primilo 10 polaznika iz cijeloga svijeta

15.07.2016. 22:00
Diplome primilo 10 polaznika iz cijeloga svijeta


U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru podjelom diploma polaznicima završen je dvotjedni međunarodni tečaj hrvatskoga jezika. Na tečaju, koji se održava 18. godinu za redom, sudjelovalo je 10 polaznika iz cijeloga svijeta.
– Sve prijave pristigle su nam preko interneta. Na našoj stranici su dostupni svi podaci i čim se u Google upiše tečaj hrvatskog jezika na bilo kojem jeziku, engleskom, njemačkom ili francuskom, pristigne naša ponuda, pojasnio je voditelj LIN-CRO škole Mile Mamić, dodajući kako je polaznicima išlo dosta dobro.
– Primjeti se razlika od trenutka kada su tek došli u odnosu na ovaj  kraj dvotjednog tečaja. Sada već imaju hrabrosti govoriti. Neki su osvježili svoje znanje, a neki su tek sada počeli učiti jezik, kazao je Mamić, otkrivajući kako polaznicima često nije bilo ni jednostavno.
– Govorili bi mi da je hrvatski dosta težak, kako nema logike. Pa bih im ja odgovarao, kako svaki jezik ima svoju unutarnju logiku, no treba je razumjeti. Evo u njemačkom je ‘djevojka’ srednjeg roda. Ni to nije logično!
No, na kraju svi su zadovoljni, i to je najbitnije, kazuje.
Hrvatski jezik odlučila je naučiti i jedna doktorica iz Južne Koreje, Marta Nam Kiok. Zaljubljena u crkvenu povijest koju aktivno proučava, Marta je pristigla u Hrvatsku. Prvi puta to je bilo prije sedam godina, no ljubav prema crkvenoj povijesti, a sada i prema Hrvatskoj, ponukala je ovu Korejku i na proučavanje hrvatskog jezika. Za sada ga dobro razumije, no u budućnosti će sigurno izgovor biti i bolji, doznali smo od Marte, koja osim korejskog govori i talijanski, engleski i španjolski jezik.
Uz učenje hrvatskog jezika, posjetitelji su imali prilike vidjeti i hrvatske ljepote, od onih prirodnih pa do povijesnih i kulturnih. Ovo je, inače, prvi od tri tečaja hrvatskog jezika koji će se održati ovo ljeto u sklopu LIN-CRO škole. Sljedeći ponedjeljak kreće trotjedni tečaj, nakon kojeg slijedi još jedan dvotjedni, koji završava 19. kolovoza. Na taj način, pojasnio je Mile Mamić, željeli su se prilagoditi potrebama polaznika, koji zbog svojih obveza ne mogu stići na ovaj prvi tečaj u mjesecu srpnju.