Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Repušić: Glazba mi je inspiracija za obitelj i obitelj za glazbu

15.07.2016. 22:00
Repušić: Glazba mi je inspiracija za obitelj i obitelj za glazbu


Da mi je netko prije deset godina rekao kako će Zadarski komorni orkestar izvoditi Beethovenove simfonije, vjerojatno bih se samo nasmijao. To bi mi zvučalo kao znanstvena fantastika, kazao nam je maestro Ivan Repušić uoči prvog od dva koncerta Zaarskog komornog orkestra na ovogodišnjim Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Večeras će nastupiti u katedrali Sv. Stošije, s početkom u 21 sat, a na programu je Sudbinska, peta Beethovenova simfonija.
– Zadarski komorni orkestar je svih ovih pedeset godina djelovao pretežno kao gudački, a ovo je pravi simfonijski orkestar. U ovom programu izvodimo petu i šestu simfoniju, te će s time biti sedam izvedenih, tako da nam ostaju treća Eroica i čuvena deveta s Odom radosti. I njih ćemo izvesti, Grad stoji iza nas i toliko se lijepo osjećamo, to su vrhunski muzičari koji dolaze ne samo iz Zadra, Zagreba ili Splita, već imamo neke i iz Ljubljane, a neki čak i iz Lausanne. Svi su pretežno vezani za Zadar, bilo da su živjeli ovdje ili su tu svirali s orkestrom, ili su pak zadarski zetovi i nevjeste, ili imaju kuću na Silbi ili Pagu naprimjer. Stvorila se jedna izuzetno pozitivna, ugodna atmosfera.
Dakle, probe su dobro odrađene.
– Sve je išlo jako dobro i vjerujem da će to biti kruna ovih jedanaest godina rada Zadarskog komornog orkestra. Isto tako je to znak gradskim ocima, kao i drugim bitnim čimbenicima grada Zadra, koji financijaki mogu utjecati na razvoj kulture, da podrže ovaj orkestar koji  može predstavljati grad u najboljem svjetlu.
Kako stižete sve?
– S dobrom organizacijom, voljom i podrškom obitelji se sve može. Dobra organizacija, sustavno planiranje, dobra priprema i ponajviše podrška obitelji. Trenutačno su u Berlinu, a uskoro će biti sa mnom ovdje na odmoru.
Koja je tajna Vašeg uspjeha?
– Treba imati talent, bez toga ne ide. No ja živim s glazbom, ona mi je dan i noć u glavi, s njom se budim i idem leći. Zato mi je drago da moja supruga Katja, koja je isto glazbenik, ima razumijevanja. To nije lako, treba takvog čovjeka izdržati, ali ako me moje četiri cure, supruga i tri kćeri razumiju, onda nema sretnijeg čovjeka od mene. Meni je obitelj na prvom mjestu, glazba mi je inspiracija za obitelj i obitelj za glazbu. Čovjek je potpuniji kad ima svoje gnijezdo, te sigurniji i smireniji u teškim zadacima koje zahtijeva ovakav poziv dirigenta.