Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Križ nikad ne smije doći u pitanje!

Autor: Velimir Brkić

15.08.2009. 22:00
Križ nikad ne smije doći u pitanje!

Foto: Velimir BRKIĆ



Križ je naš život, sigurnost i zalog života s Kristom i nećemo ga se odreći ma tko to želio. U znaku križa je sve u ovom narodu koji je nadasve osjetljiv kada mu se križ dira. Križ je za nas zajedništvo života s Kristom. Odbaciti križ znači odbaciti svoje spasenje. Križ je simbol života daleko više negoli bilo koji drugi simbol. Kršćanin je vjernik uvijek i svugdje i zato s ponosom ističe svoj križ, istaknuo je nadbiskup Prenđa
Škabrnja je već tradicionalno na osobit način obilježila blagdan Velike Gospe, za katoličke vjernike dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Svečano misno slavlje u crkvi Uznesenja BDM predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u koncelebraciji župnika don Borisa Pedića i subraće svećenika uz sudjelovanje brojnih župljana i hodočasnika koji su ispunili prostor crkve i veliko dvorište. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod dirigentskom palicom Marije Burčul iz škabrnjske katoličko molitvene karizmatske zajednice Dobri pastir. Čitanja su čitale Jagoda Bašić i Smilja Bilaver.
Predziđe kršćanstva
Pozdravljajući mnoštvo nazočnih vjernika, nadbiskup je kazao da se u brojnim crkvama i svetištima, posvećenima Mariji, istovremeno okuplja veliki broj vjernika kako bi proslavili blagdan njezinog uznesenja dušom i tijelom na nebo. Dodao je kako bi se ovaj blagdan mogao smatrati Marijinim uskrsom, dok mnoštvo vjernika koji se okupljaju u crkvama na neki način podsjećaju na Božić, što govori koliko se Marija štuje u hrvatskom narodu. Nadbiskup je istaknuo kako ovaj najveći marijanski blagdan označava budućnost vjernika te da nas Marijina vjera potiče da imamo ponos što smo predziđe kršćanstva, da se ne stidimo križa te da otajstvo života s ponosom prenosimo budućim naraštajima – tu slobodu vjere, nade i ljubavi koju nam je darovao Otac Nebeski.
– Križ je naš život, sigurnost i zalog života s Kristom i nećemo ga se odreći ma tko to želio. U znaku križa je sve u ovom narodu koji je nadasve osjetljiv kada mu se križ dira. Križ nikad ne smije doći u pitanje. Križ je za nas zajedništvo života s Kristom. Odbaciti križ znači odbaciti svoje spasenje. Križ je simbol života daleko više negoli bilo koji drugi simbol. Jer križ označava život u svoj njegovoj ozbiljnosti i proturječnosti, ali i u njegovoj božanskoj otkupljenosti. Kršćanin je vjernik uvijek i svugdje i zato s ponosom ističe svoj križ, istaknuo je nadbiskup Prenđa slikovito aludirajući posljednja medijska prepucavanja treba li u javnom prostoru biti ili ne biti križ, odnosno Bog.
Obitelj – temeljna ljudska zajednica
Nadbiskup je u propovijedi govorio i o obitelji, koje su prve i temeljne ljudske zajednice, mjesta života i ljubavi, o kojima ovisi život svakoga društva, naroda i države. Potom je ukazao i na važnost svećenika i na spoznaju da nas Bog nikad dosad nije ostavio bez svećenika.
Govoreći kako Bog nije na djelu tamo gdje je borba protiv života, protiv Božjih zakona o životu, braku i obitelji. U nastavku je kazao da se natalitet ne popravlja kršenjem etičkih normi koje se nijekanjem prava začetima ozbiljno ugrožava ustvrdivši kako “tražimo medicinski potpomognutu oplodnju, a zabranjujemo rođenje ili dopuštamo ubijanje već začetima”.
– Na nama je da se zagledamo u Nju, jer naš život ne završava na zemlji. Zato gdje god možemo unosimo radost i život i neka iz nas sjaji dobrota i ljubav. Tada ćemo pobijediti smrt i život će nam biti vječan, zaključio je mons. Prenđa.
Nadbiskup Prenđa potom je ulicama Škabrnje predvodio procesiju s Gospinim kipom koji su nosili Ivica Žilić, Antonio Škara, Kristijan Škara i Ivan Škara predvođeni sakrastijanom Toranom Ražovom. Ispred njih su bili ministranti Roko Ražov, Šime Ivković, Frane Škara, Frane Brkić, Antonio Bilaver, Roko Žilić, Antonio Ražov…
Po tradiciji kraja, na glavnu svetkovinu rodne župe došli su i mnogi iseljeni župljani iz Hrvatske, kao i oni trajno raseljeni diljem Europe i šire, koji o svetkovini Velike Gospe dođu u zavičaj. Nakon mise nastavila se tradicionalna škabrnjska fešta.