Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predozirao se zaštitar u Petrčanima

Autor: Suzana Bandić

15.08.2009. 22:00
Predozirao se zaštitar u Petrčanima


Za Šimu Mavru koban je bio koktel tableta i opijata, upravo kao i za dvojicu mladića koji su se predozirali svega nekoliko dana ranije. Među zadarskim ovisnicima i njihovim roditeljima zavladala je panika zbog sumnje da je u opticaju “prljava” droga
U svega dva tjedna droga je na zadarskom području uzela tri mlada života. Posljednja žrtva “overdosea” 35-godišnji je Šime Mavra koji je u subotu oko 1.30 sati pronađen mrtav u Turističkom naselju Punta Skala u Petrčanima gdje je obavljao zaštitarske poslove za tvrtku “Zadar security”.
Za Mavru je bila kobna kombinacija opijata i metadona, pokazao je nalaz obdukcije njegovog tijela obavljene na zadarskoj patologiji po nalogu dežurnog istražnog suca Županijskog suda u Zadru.
Svega dva dana ranije od posljedica akutne intoksikacije benzodiazepinima i metadonima umro je Joško Grmoja, 32-godišnji gitarist, pjevač i začetnik heavy metal scene u Zadru kojeg je u njegovoj sobi na krevetu u stanu na Meladi pronašao otac.
Isti “koktel” spravljen od benzodiazepina i opijata, odnosno tableta i droge, prije svega jedanaest dana života je stajao i 42-godišnjeg Ivicu Dražića. Njegovo beživotno tijelo 4. kolovoza ove godine u jutarnjim satima u njegovoj obiteljskoj kući u Molatskoj ulici na Stanovima pronašla je majka.
Prema evidencijama zadarskog Zavoda za javno zdravstvo na području Zadarske županije registrirano je oko 1.400 ovisnika, no upućeni tvrde kako je tu brojku potrebno množiti najmanje s pet kako bi se dobila prava slika. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da preminuli Joško Grmoja nigdje nije bio evidentiran kao ovisnik.
U subotu umrli Šime Mavra, šesta je ovogodišnja žrtva droge na zadarskom području od početka ove godine. S obzirom na to da su posljednja trojica preminula u vrlo kratkom vremenskom razdoblju i to od kombinacije tableta i droge, među ovisnicima, ali i njihovim roditeljima, ovih dana zavladala je panika. Sumnja se, naime, kako je na zadarsko narko tržište u opticaj puštena “prljava” droga.
– Roditelji posljednjih dana učestalo zovu i u panici su. No, nažalost, mi smo i kao članovi Udruge, i kao roditelji, u ovakvim situacijama zapravo bespomoćni, rekla nam je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge za prevenciju zloporabe opojnih droga i pomoć roditeljima ovisnika Nada. Napomenula je kako njihova Udruga već duže vrijeme upozorava na problem ovisnosti putem javnih tribina, kroz akcije čišćenja infektivnog otpada te putem raznih propagandno-edukativnih materijala ne bi li tako senzibilizirali javnost, ali prije svega više državne istance da se učini nešto više po pitanju prevencije.
– Činjenica je da su posljednje tri žrtve droge dugogodišnji ovisnici i da to nisu tinejdžeri, već obiteljski mladi ljudi. Osim toga, kod sve trojice pokazalo se kako su uz opijate uzimali i metadon. To bi nam svima trebalo biti zvono za alarm, istaknula je Ledenko dodajući kako Udruga Nada već duže vrijeme ukazuje upravo na taj problem – uzimanje metadona, subotexa i heptanona, što su po mišljenju većine roditelja zapravo samo zamjenske droge koje jednako kao i ostale droge truju njihovu djecu i uzimaju živote. Napomenula je kako se nada da će to shvatiti i odgovorne osobe u zadarskom zdravstvu te da će uskoro u Zadru zaživjeti i projekt detoks jedinice.