Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kako su se ženili naši stari

15.08.2010. 22:00
Kako su se ženili naši stari


Uz zatvaranje izložbe na završnoj večeri održan je i kratki prikaz pod nazivom “Svadba u Posedarju” gdje su se gostima pokazali običaji vezani za svadbene pripreme
Prošlog petka u Posedarju je zatvorena izložba “Kako su živjeli naši stari” postavljena u crkvici Sv. Marije u parku. Postavljanje ove izložbe već je tradicionalno, a postav je svake godine sve bogatiji kao i program posedarskog ljeta. Uz zatvaranje izložbe na završnoj večeri održan je i kratki prikaz pod nazivom “Svadba u Posedarju” gdje su se gostima pokazali običaji vezani za svadbene pripreme dok su bake pripravljale stara jela posedarskog kraja koja su gosti degustirali.
Za izložbu, kao i za program završne večeri pobrinula se i ove godine udruga “Posedarje moje”, a u pripremi su zajedničkim snagama sudjelovale sve udruge u Posedarju. Iz udruge su i ove godine zadovoljni posjećenošću izložbe kao i činjenicom da izložba svake godine raste baš zahvaljujući posjetiteljima koji svake godine rado nešto doniraju od starine što žele očuvati. Budući da izložba tradicionalno predstavlja sobu mladenke kao i njenu opremu ove godine odlučili su da bi trebali prikazati kako je izgledala jedna posedarska svadba.
– Htjeli smo prikazati običaje svadbenih dana i samog dana vjenčanja. Nakitili smo barjak, tu je i čurak koji je, također bio dio svadbenih običaja i naravno hrana. Hrana nije baš direktno vezana za svadbu, ali htjeli smo da gosti degustiraju tradicionalnu hranu koju su jeli naši stari od onoga što su imali. Tako imamo varivo, fritule, kroštule, uštipke i druge stare poslastice, objasnila je Darija Juričić, potpredsjednica udruge Posedarje moje.
Gosti su svadbu pratili blicanjem fotoaparata, a posebno ih je oduševio bogati čurak, stari posedarski svadbeni dar. Tradicionalni čurak izradila je 83-godišnja baka Kata Šimurina.
– Ovo je stari običaj. Bio je tu kad sam se ja udavala, ali i puno prije mene. Napravljen je od peškira, kuhinjskih krpa, krpenih maramica. Unutra je pršut, sir, svadbeni kolač, a gore su jabuke koje predstavljaju blagostanje i ljubav. Nosi se i mladoj i mladoženji, ali najviše mladoženji. Na svom piru imala sam pet komada, a kad mi se sin ženio dobio je sedam komada, prisjetila se baka Kata.
A osim za čurak bake su se pobrinule i za kuhinju. Pripremile su slasne stare poslastice koje su nestajale kako su pravljene. Goste je osobito oduševilo varivo pripravljeno od leće, pšenice, mahunarki, krumpira i maslinova ulja koja se pokazalo traženijim od mesa i pečenja. Naravno bilo je tu i dagnji i srdela i za zasladiti se fritule, kroštule, uštipci i druge stare poslastice.
Nakon uživanja u svadbenim napjevima koje je ispjevala svadbena povorka fešta je nastavljena do kasno u noć uz jelo, piće i pjesmu.