Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pjesma kao ljubav prema domovini i baštini

15.08.2010. 22:00
Pjesma kao ljubav prema domovini i baštini


Bog nam je darovao prekrasnu zemlju, a za prvu našu boju odredio je crvenu – boju ljubavi i žrtve, za drugu bijelu – boju nevinosti, a za treću plavu – boju neba i mora, a te su boje uglavnom i boje naših klapaša kojima oni na poseban način iskazuju ljubav prema svojoj domovini i baštini, kazao je načelnik Lončar
U dvorištu mjesne crkve Sv. Nikole sedmi put održan je susret klapa. Voditeljica programa Vlatka Vučić-Marasović najavila je šest klapa. Nastupili su klape: “Koporan” iz Poličnika, “Težaci” iz Paljuva, “Bibano” iz Bibinja, “Drniš” iz Drniša, ženska klapa “Barufa” iz Zadra i “Kamen” iz Kamena.
Svaki susret klapa na poseban način priča o hrvatskom identitetu, o narodu, njegovoj povijesti, prirodnim ljepotama zemlje pa je tako bilo i u Poličniku.
Pjesma je prava poruka mira i prijateljstva te međusobnog razumijevanja kao i čuvarica baštine, jer su u kojoj opjevani brojni događaji, ribari i težaci, radost i žalost. Kroz pjesmu se uspomene čuvaju.
Smotru su otvorili domaćini pred brojnom publikom koja se okupila u dvorištu crkve zaštitnika Poličnika Sv. Nikole. Veliki pljesak pobrali su domaćini, ali i svi oni koji su nastupali. Članice ženske klape “Barufa” iz Zadra na kraju nastupa dobile i ruže.
Nakon susreta, Nikola Marinović, predsjednik klape “Koporan” zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Poličnika Petrom Bogovićem podijelio je svima zahvalnice za sudjelovanje te prigodne darove. Na kraju su sudionici otpjevali nekoliko pjesama što je oduševilo gledatelje.
Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik istaknuo je da je lijepo što se susret klapa uspješno održava sedmu godinu zaredom te da se nada da će tako biti i dalje.
– Bog nam je darovao prekrasnu zemlju, a za prvu našu boju odredio je crvenu – boju ljubavi i žrtve, za drugu bijelu – boju nevinosti, a za treću plavu – boju neba i mora, a te su boje uglavnom i boje naših klapaša kojima oni na poseban način iskazuju ljubav prema svojoj domovini i baštini. Hvala svima koji su došli u Poličnik i vidimo se i iduće godine, kazao je na kraju načelnik Lončar.