Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi korak prema popularizaciji konjičkog sporta u Dalmaciji

15.08.2010. 22:00
Prvi korak prema popularizaciji konjičkog sporta u Dalmaciji


Neslužbeno natjecanje pod nazivom Javni trening je organizirano kako bi se i nelicenciranim jahačima omogućilo da se natječu te na taj način steknu iskustvo potrebno kako bi dobili licenciju
Konjički klub Vencel iz Jankolovice organizirao je prošlog vikenda prvi Javni trening za jahače iz dalmatinske regije s namjerom da popularizira ovaj sport i ljubav prema konjima u dalmatinskoj regiji. Riječe je zapravo o neslužbenom natjecanju pod nazivom Javni trening kako bi se omogućilo i nelicenciranim jahačima da se natječu te na taj način steknu iskustvo potrebno kako bi dobili licenciju. Na treningu je sudila Renata Barešić-Tabor koja je ujedno bila i tehnički delegat, ali i jedna od organizatorica Javnog treninga.
– Trening smo organizirali u suradnji s Hrvatskim konjičkim savezom. Za sada u Dalmaciji ovaj sport nije mnogo popularan, a to je ono što bismo željeli promijeniti. Za prvi trening okupilo se jedanaest jahača i imali smo 23 starta sa čim smo jako zadovoljni. Počeli smo rano ujutro, a trening traje cijeli dan. Iako je ovo samo početak, iznimno sam zadovoljna jer smo uspjeli nešto pokrenuti. Jahači su veoma ambiciozni, strpljivi i uživaju u tome što rade. Sretna sam jer mogu vidjeti koliko su napredovali do sada i koliko su naučili, rekla je Renata.
A svi jahači, zahvaljujući dogovoru s Hrvatskim konjičkim savezom, dobit će priliku da nakon dva do tri nastupa na Javnom treningu i nakon određenog stupnja profesionalnosti odu na pravo natjecanje u Zagreb.
Trening je organiziran u sedam kategorija lonža (L1, L2, L3), dresura (D1, D2), prepone i cross country (military). Svi sudionici na kraju su dobili medalje i diplome bez obzira na osvojeno mjesto, jer uz natjecateljski karakter cilj je potaknuti jahače da pristupaju treninzima na kojima će nadograđivati svoje znanje, vještinu i iskustvo. Glavna nagrada bio je Kup kojeg je za najzahtjevniju disciplinu Cross country (military) osvojila Ivana Čičak, trenerica u klubu Vencel.
Na kraju, prije proglašenja pobjednika, organizirano je još jedno manje natjecanje samo za zabavu u kategoriji timski rad. Natjecatelji su podijeljeni u dvije grupe i natjecali su se u brzini i u uspješnijem prenošenju čaše vina na konju, a pobjednički tim zasluženo je osvojio čokoladnu tortu.
 


Natjecatelji


Ivana Čičak, Hana Zudenigo, Josip Bobanović, Vedrana Brčić Igić, Veronika Došen, Keana Lou Nadj, Ante Šarić, Ružica Antolović, Nika Hipša, Anna Moravkova, Suzana Bobanović