Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bibinje turistima atraktivnije nego ikad

Autor: Valentina Mlađen

15.08.2012. 22:00
Bibinje turistima atraktivnije nego ikad

Foto: Adam VIDAS



Već nekoliko dana nemamo više slobodnog kreveta, mislim da smo ovih dana mogli napuniti još jedno Bibinje, zadovoljna je Delija
Teška vremena i gospodarska kriza nisu uspjeli oteti goste Bibinjama. Tome svjedoči i pretrpan glavni bibinjski TIZ koji smo zatekli za vrijeme turističke patrole, na koju smo se uputili u sklopu akcije “Biramo najuređenije mjesto” Zadarskog lista i TZ-a Zadarske županije, a na tragu Plavog cvijeta HTZ-a. Uslužni djelatnici ljubazno su i s osmijehom odgovarali na sva pitanja, upućivali turiste na njihova odredišta te nudili prospekte, karte, planove. Nakratko smo od posla ukrali direktoricu TZ-a Bibinje Senadu Delija koja se mogla samo pohvaliti odličnim rezultatima i dobrim vijestima.
Traže se slobodni kreveti
– U sedmom mjesecu zabilježili smo rast u dolascima za osam posto i 17 posto u noćenjima tako da smo izuzetno zadovoljni. Već nekoliko dana nemamo više slobodnog kreveta, mislim da smo ovih dana mogli napuniti još jedno Bibinje, zadovoljna je Delija.
Nakon što nas je uputila što sve u Bibinju obavezno moramo posjetiti vratila se u gužvu TIZ-a kako bi bila na usluzi gostima, a mi smo krenuli u istraživanje ovog dalmatinskog mjesta.
Prvo što se u Bibinju zamijeti svakako su uređene okućnice velikog broja mještana koji su prepoznali važnost hortikulturnog uređenja za turizam, a što pridonosi i cjelokupnom hortikulturnom uređenju mjesta na koje je ove godine trag ipak ostavila i nemilosrdna suša.
Vođeni smeđom i bijelom signalizacijom idemo dalje kroz mjesto, do mjesne uvale Jaz, a zatim do srca mjesta, Trga sri sela što odiše starim dalmatinskim kaletama i duhom nekog prošlog vremena. Uvala Jaz mjesna je ljepotica koja u večernjim satima oživi brojnim šetačima pod romantičnim svjetlima lampi. Idealno je mjesto za promatranje zalaska sunca na jednoj od klupica smještenih na šetnici uz more. Šetnica vodi do starog sela u kojem se na svakom koraku može naići na sačuvanu povijest. Osim što stari dio Bibinja odiše duhom dalmatinskih kaleta kroz otvorene zelene škure kamenih kuća, u crkvici sv. Ivana čuva se i zbirka sakralnih predmeta iz 15. stoljeća. U mjestu ima i nekoliko restorana koji nude autohtone specijalitete uz samo najbolja vina.
Nove stranice turističke zajednice
Bibinje se svakako ponosi i sa sedam svojih plaža koje su u potpunosti opremljene. Šljunčana plaža s betonskim sunčalištima Punta Rožica glavna je bibinjska plaža, a nalazi se u samom centru mjesta. Opremljena je tuševima, toboganom te kabinama za presvlačenje. Slijede Frnaža, Na škaljici, Šulterova vala, Lipauska, Padrele i Punta. Tijekom sezone komunalno poduzeće uzelo je i dodatne radnike pa je tako i čistoća plaža i mjesta na zavidnoj razini.
Sve o mjestu i ponudi Bibinja gosti mogu saznati i na novim atraktivnim stranicama TZ-a Bibinje koje su osim informacijama opremljene i brojnim fotogalerijama.
Pri povratku iz Bibinja prolazimo kroz središte mjesta, Trg dr. Franje Tuđmana nazvan po prvom hrvatskom predsjedniku. Živo je na trgu, prodavači svježeg voća i povrća zaposleni su kupcima, a u lokalnom kafiću nešto se veselo raspravlja. Prava idila malog dalmatinskog mjesta koje je oživjelo još jedno dugo i toplo ljeto. Nakon što smo prošetali takvim mjestom nismo nimalo iznenađeni odlukom brojnih hrvatskih turista da svoj odmor provedu upravo ovdje.