Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najbolja se integracija postiže kada se druže djeca i mladi (FOTOGALERIJA)

Autor: Valentina Mlađen

15.08.2012. 22:00
Najbolja se integracija postiže kada se  druže djeca i mladi (FOTOGALERIJA)

Foto: Vedran SITNICA



U budućnosti se vidimo kao turistički grad u koji dolazi sve više prijatelja iz Rusije tako da će i ova izložba te veze pojačati i poduprijeti – Dražen Grgurović
Nakon godinu  dana u Muzej antičkog stakla vratila se dječja likovna  izložba Međunarodne ljetne  škole “Integracija XXI vijek”  koja već četvrtu godinu ljeti  djeluje i u Hrvatskoj. Prije  svega godinu dana MAS je  ugostio izložbu iste škole  “The Palette of Moscow”, a  povratak čini se nagovještava jednu novu tradiciju.  Dječja izložba “The World of  Childhood” u Zadar je dovela trideset likovnih radova  djece iz Rusije i Hrvatske, a  tijekom svečanog otvorenja  danasu MAS-u svoju podršku školi i njenim polaznicima izrazili su i veleposlanik Ruske Federacije u  RH Nj. e. Robert Markaryan  te dogradonačelnik Grada  Zadra Dražen Grgurović.
– Jako mi je drago vidjeti  suradnju naše djece koja je  potvrda da se i naša kulturna  suradnja razvija u dobrom  smjeru, kazao je Markaryan  podsjetivši okupljene kako  je nedavno proslavljena i 20.  obljetnica uspostavljanja  rusko-hrvatskih diplomatskih odnosa na ovim prostorima na kojoj je sudjelovao i predsjednik RH Ivo  Josipović.
Grad Zadar, mala kulturna metropola hrvatskog Jadrana, kako ga je nazvao Grgurović uvijek je otvoren za  međunarodnu suradnju naglasio je dogradonačelnik.
– Najbolja se integracija  postiže kada se druže djeca i  mladi jer to prijateljstvo traje  dugo, a od dječjeg druženja,  igre i smijeha nastavljaju se  kasnije i razvijaju gospodarske, turističke, političke i  druge veze. U budućnosti se  vidimo kao turistički grad u  koji dolazi sve više prijatelja  iz Rusije tako da će i ova  izložba te veze pojačati i poduprijeti, naglasio je Grgurović.
Tijekom otvorenja na ruski je prevodila i predsjednica  Udruge Ruski kulturni krug  Katarina Todorcev Hlača, a o  radovima djece govorili su  pohvalno akademski slikari  Igor Rončević i Igor Gruić.
Za vrijeme programa u  drugoj prostoriji djeca iz Rusije i Zadra zajednički su  oslikavali sliku koja je na  kraju svečanosti predstavljena. Izložba će ostati otvorena do konca kolovoza, a  druženje nakon otvorenja  nastavilo se ispred muzeja  gdje je priređen svečani  domjenak.