Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rekordni broj manifestacija za rekordni broj gostiju

Autor: Valentina Mlađen

15.08.2012. 22:00
Rekordni broj manifestacija za rekordni broj gostiju

Foto: Adam VIDAS



Direktor TZ-a Sukošan Nikola Milošević dočekuje nas kao i u posljednjih par godina s odličnim vijestima o broju posjetitelja koji je neprestano u porastu pa tako ove godine bilježe porast od osam posto u dolascima i deset posto u noćenjima
Deset kilometara jugoistočno od Zadra, na jadranskoj  turističkoj cesti, točno na sredini hrvatske jadranske obale  nalazi se Sukošan. Za odmor i  kupanje ne odabiru ga samo  turisti, tako ćete tijekom sezone  na sukošanskim plažama zateći  i brojne Zadrane te mještane  okolnih mjesta koji čarobne sukošanske plaže izabiru za bijeg  u pravu idilu.
Odlični rezultati još jedne  sezone
Već na samom ulazu u Sukošan, nakon table dobrodošlice pogled puca na pravu ergelu  brodica u sukošanskoj marini, a  odmah iza marine brojni kupači  uživaju na plaži koju su zbog  njenih karakteristika prvi sukošanski turisti 20-ih godina  20. stoljeća prozvali Dječji raj.  Ubrzo dolazimo do turističkog  ureda Sukošan smještenog u  kamenom zdanju ispred kojeg  se nalazi ogroman plan mjesta,  ali ne i jedini u Sukošanu. Zajedno s direktorom TZ-a Sukošan Nikolom Miloševićem  uputili smo se u turistički obilazak. Dočekuje nas kao i u  posljednjih par godina s  odličnim vijestima o broju posjetitelja koji je neprestano u  porastu pa tako ove godine bilježe porast od osam posto u  dolascima i deset posto u  noćenjima.
Ono što u šetnji odmah zamjećujemo, a osobito nakon dolaska na mjesni lungo mare jest  hortikulturalna uređenost. Zelenilo i raznobojno cvijeće kao  da suše nisu ni vidjeli pa stoga  nije ni čudno da je u večernjim  satima lungo mare pretrpan turistima koji šeću ili sjede na  klupicama. Po čitavom mjestu  postavljena je i smeđa signalizacija koja se svake godine  nadopunjava te nema straha od  toga da se netko izgubi. Sa šetnice zamjećujemo i slavni Palac, ljetnikovac zadarske nadbiskupije na moru koji datira s  kraja 15. stoljeća, jednu od brojnih turističkih znamenitosti.
Povijesne znamenitosti i  prekrasne plaže
Iako se Sukošan može pohvaliti s gotovo deset kilometara  obale to nije nikakva prepreka  da uvijek bude održavana i da se  svake godine uređuje. Ove godine započeta je i sanacija sukošanske rive, a projekt bi se  trebao nastaviti u jesen i biti  završen do iduće sezone.
Iz stare sukošanske jezgre  koju čini Trg gornja vrata  pruža se pogled na brojne sukošanske znamenitosti, od crkve sv. Kasijana iz 13. stoljeća  do crkvice Gospe od Milosti iz  17. stoljeća. Među znamenitosti ubraja se još i crkvica sv.  Martina iz 14. stoljeća, Gornja  vrata uz ostatke obrambenih  zidina iz 15. stoljeća te kameni  grb zadarskog nadbiskupa  Vicka Zmajevića na zgradi  zvanoj “Biskupija” nasuprot  Palacu.
Osim plaže Dječji raj Sukošan je bogat s još nekoliko  plaža i brojnim uvalama.  Većina sukošanskih plaža odlikuje se pješčanim dnom i  plićinom zbog čega su prvi odabir roditelja, a kupači su na  svim sukošanskim plažama  zaštićeni sigurnosnim plutačama. Također plaže su u potpunosti opremljene tuševima,  kemijskim wc-ima, kantama za  otpad, kabinama za presvlačenje, ali i brojnim zabavnim sadržajima.
31 ljetna manifestacija
Ove godine iz TZ-a Sukošan  mogu se pohvaliti s rekordnim  brojem događanja koji je povećan za još nekoliko od prošle  godine te sada broji 31 ljetnu  manifestaciju. Uz tjedne feštice četvrtkom tu su klapske  večeri, dječji festival, kreativne  radionice, malonogometni turniri, vaterpolo, folklorni nastupi, beach partiji, utrka tovara, a za glavnu sukošansku  feštu uz blagdan Sv. Kasijana  nastupio je i popularni pjevač  Luka Nižetić. Uspješno je  održan prvi ljetni karneval, a  mjestu predstoji i tradicionalna brudetijada. Svoj uspjeh TZ  Sukošan duguje i dogovoru s  lokalnim ugostiteljima u organizaciji ljetnih manifestacija,  što pokazuje da su u Sukošanu  prepoznali važnost suradnje  između turističkih zajednica i  svih onih koji se bave turizmom u mjestu kako bi turistička ponuda bila što bogatija,  a sezona i više nego uspješna.