Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hoće li izgubiti regionalni značaj?

Autor: Valentina Mlađen

15.08.2013. 22:00
Hoće li izgubiti regionalni značaj?

Foto: A. SITNICA



Ne mogu davati komentar o ovome projektu jer u Općoj bolnici Zadar francuski stručnjaci nisu bili niti je bilo najave da netko dolazi, rekla je Mirjana Mrčela, sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar


Ovih je dana u medijima odjeknula vijest kako sudbinu hrvatskog zdravstva kroje Francuzi. Naime, na natječaju projekta koji se financira zajmom Svjetske banke u iznosu od 200 tisuća eura odabrana je francuska agencija koja bi trebala utvrditi imamo li previše bolnica, koji odjeli nam ne trebaju, kako organizirati dnevne bolnice i stacionare. Iako je mala vjerojatnost da bolnice budu ukidane, postoji mogućnost njihove pozicije u nižu kategorjiju. Po sadašnjoj kategorizaciji Opća bolnica Zadar nalazi se u II A kategoriji kao Županijska bolnica regionalnog značaja, a niže bi mogla pasti na bolnicu od gradskog značaja.
No kakva sudbina čeka zadarsku Bolnicu i njezinu polikliniku u izgradnji za sada je teško reći, a iako su Francuzi, navodno, kroz protekli mjesec obilazili bolnice čini se da u zadarskoj još uvijek nisu bili.
– Ne mogu davati komentar o ovome projektu jer u Općoj bolnici Zadar francuski stručnjaci nisu bili niti je bilo najave da bi netko dolazi, rekla je sanacijska upraviteljica OB Zadar Mirjana Mrčela.
Novosti su ovih dana stigle i iz HZZO-a koji je objavio Vodič kroz novi model upućivanja koji će se primjenjivati od 1. rujna, a cilj mu je smanjiti liste čekanja i troškove. Tako će od sada velik dio posla obavljati lječnici primarne zaštite te se na njih prebacuje postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika. Neracionalna primjena lijekova smanjit će se tako da će na preporuku specijalista liječnik prepisivati najjeftiniji lijek istog sastava, a ako pacijent želi skuplji morat će doplatiti. Bolovanja će morati biti potkrijepljena dodatnim nalazima, a uputnice će imati nov način šifriranja.