Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Potpisao Mislav Brzoja, stiže i Igor Marić?

15.08.2016. 22:00
Potpisao Mislav Brzoja, stiže i Igor Marić?


Košarkaši Zadra ušli su u drugi tjedan priprema za novu sezonu, a ovih dana momčadi bi se trebala priključiti još dva nova imena. Jedno je sigurno Mislav Brzoja, 22-godišnji Zagrepčanin, koji je jučer sa Zadrom potpisao trogodišnji ugovor. On igra na pozicijama dva i tri, a dolazi s američkog sveučilišta Evansville, za koje je nastupao protekle dvije sezone. U prošloj je odigrao 34 utakmice, uz prosjek od 7,8 poena, 3,5 skokova i 3,1 asistenciju za 24 minute po susretu. Slične brojke imao je i godinu prije, a na Evansville je došao nakon godine provedene na poznatom sveučilištu Villanova, gdje nije dobio značajniju minutažu.
Brzoja je košarku počeo igrati u Dubravi, koju je 2011. godine predvodio do naslova juniorskog prvaka Hrvatske, a godinu dana kasnije otišao je u SAD. Bio je član svih mladih selekcija hrvatske reprezentacije i sudjelovao je u osvajanju dva naslova europskog prvaka. Na kadetskom EP-u 2010. bio je jedan od važnijih igrača (9,8 p, 4 sk) u momčadi u kojoj su, između ostalih, bili i Dario Šarić i Dominik Mavra, a koja je osvojila zlatno odličje.
Dvije godine kasnije na juniorskom EP- u, gdje je Hrvatska također osvojila naslov prvaka, bio je drugi strijelac momčadi, nakon Šarića, sa 15 poena po susretu. Posljednju reprezentativnu akciju imao je prije dvije godine, kada je s u-20 selekcijom, u kojoj je bio i aktualni kapetan Zadra Lovre Bašić, na Europskom prvenstvu u Grčkoj zauzeo četvrto mjesto. Tamo je bio na prosjecima od 6,6 poena, 7,6 skokova i 1,9 asista po susretu. Brzoja je još u ožujku izvijestio trenere na sveučilištu Evansville da će karijeru nastaviti u Europi, a prva stanica na tom putu bit će mu Zadar.
Drugi igrač, koji bi trebao pojačati redove momčadi Ante Matulovića, je iskusni, 31-godišnji Igor Marić koji je, baš kao i Brzoja, odrastao u zagrebačkoj Dubravi, za koju je igrao od 2003. do 2010., s izuzetkom sezone 2007./08., koju je proveo u Zaboku. Potom je godinu dana igrao u Slavonskom Brodu pa u Mariboru, zatim u Heliosu iz Domžala, a posljednje dvije sezone bio je član slovačke Prievidze. S tim je klubom prošle sezone osvojio naslov prvaka i to kao jedan od najkorisnijih igrača. Za nešto manje od 30 minuta po susretu prosječno je bilježio 14 poena (43% za tri, 91% sl. bac.), uz 5,7 skokova i 2,1 asistencije po susretu. Riječ je o igraču koji također može pokriti pozicije dva i tri.
Ukoliko se i ovaj transfer realizira, Zadar će vjerojatno tražiti još jednog igrača kojim bi definitivno kompletirao roster za nadolazeću sezonu. U međuvremenu, ovaj tjedan bi trebao odigrati i prve dvije pripremne utakmice i to u četvrtak i nedjelju protiv dviju momčadi s američkih sveučilišta.