Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U utrci za mjesto u Saboru 47 imena iz Zadarske županije

15.08.2016. 22:00
U utrci za mjesto u Saboru 47 imena iz Zadarske županije


Prema službenom popisu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 11. rujna koji je objavilo državno izborno povjerenstvo, birači iz IX., tzv. zadarske izborne jedinice, imat će mogućnost glasovanja za liste i kandidate iz 13 različitih lista.
Iako se na predstavljanju zadarskih kandidata na HDZ-ovoj listi moglo čuti da je njihova “jedina relevantna lista u 9. izbornoj jedinici koja ima čak pet kandidata koji se ustaju, rade i idu spavati u ovoj županiji”, ipak je činjenica da HDZ nije rekorder po broju zadarskih imena na svojoj listi u “zadarskoj” izbornoj jedinici. Više od HDZ-a, po šest kandidata iz Zadarske županije, imaju dvije liste: koalicijska koju čine HSP AS, Desno, HKDU-dr. Marko Veselica, USP, HDS te lista koju čine Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih.
Najviše rangiranog kandidata iz Zadra imaju tri liste: koalicija koju predvodi Bandić Milan 365, i to načelnika općine Vir Kristijana Kapovića koji je na prvom mjestu, te koalicija HSP-HČSP-ABH-OS čiju listu predvodi Slobodan Dević, kao i lista Živi zid-Promijenimo Hrvatsku-Akcija mladih, koja također na prvom mjestu ima zadarsko ime, Antu Rubešu. Po visoko rangiranim Zadranima na listi slijede Hrvatska demokratska zajednica s Grozdanom Perić na drugom mjestu, Narodna koalicija predvođena SDP-om sa Sabinom Glasovac, također na drugom mjestu na listi i Most na čijoj listi drugo mjesto pripada Marku Vučetiću iz Vira. Još je jedan Zadranin na visokom drugom mjestu i to Enio Meštrović, na koalicijskoj listi koju predvodi živopisni Stipe Petrina.
Jedina lista koja izlazi na izbore u IX. izbornoj jedinici bez ijednog kandidata s prebivalištem na zadarskom području je lista Braniteljsko domoljubne stranke Hrvatske (BDSH).
Od poznatijih imena zadarske političke scene, osim HDZ-ovaca i SDP-ovaca i njihovih tradicionalnih saveznika koji su vjerni svojim taborima, ove je godine zanimljiv slučaj bivšeg HNS-ovca, a potom i Reformista Damira Mišlova koji se na ovim izborima našao na listi Pametno za grad, i to na 9. mjestu te liste. Kristijan Kapović je očekivano, kao blizak suradnik Milana Bandića koji je zbog toga platio i članstvom u SDP-u, poveo listu Bandić Milan 365 u devetoj, a njegov gorljivi oponent u Viru Marko Vučetić na samom je vrhu (drugo mjesto) Mostove liste. Vrlo je moguće da se ova dva politička protivnika s Vira nađu u saborskim klupama. Zadarski “stand up” političar, simpatični Enio Meštrović našao se u društvu živopisnog Stipe Petrine, kao drugi na Nezavisnoj listi koju predvodi ‘enfant terrible’ hrvatske politike Stipe Petrina.