Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Juniorima po A-2 ligi

Autor:

15.09.2009. 22:00
Juniorima po A-2 ligi

Foto: Sebastian GOVORČIN



Sporna su dva članka 13.3 i 40.5 koja su pokušaj naših košarkaških dušebrižnika da se proširi baza juniorskih igrača, osiguravajući im preko propozicija konstantnu minutažu u svojim klubovima
U sjeni svih velikih košarkaških događanja od Europskog prvenstva u Poljskoj pa priprema naših NLB ligaša i A-1 ligaša jedva se i primijetio veliki bunt većine hrvatskih A-2 ligaša. Bunt je usmjeren ka krovnoj hrvatskoj košarkaškoj organizaciji (HKS) koja je svojim novim propozicijama natjecanja prvenstva Hrvatske za klubove A-2 muških košarkaških liga u natjecateljskoj sezoni 2009./10 uspjela uzburkati duhove skoro svih sudionika ovog natjecanja, koje u pet regionalnih ogranaka (Sjever, Jug, Istok, Zapad i Centar) trebaju za manje od mjesec dana krenuti s novom sezonom. Sporna su dva članka 13.3 i 40.5 koja su pokušaj naših košarkaških dušebrižnika da se proširi baza juniorskih igrača, osiguravajući im preko propozicija konstantnu minutažu u svojim klubovima.
Ipak mnoge nedorečenosti, sama zakašnjela reakcija HKS-a i očigledna mogućnost manevriranja novim pravilima stvorili su veliki otpor kod većine hrvatskih A-2 ligaša, koji su proteklog vikenda imali zajednički sastanak u Karlovcu, na kojem su protivnici tog novog pravila iskazali svoje nezadovoljstvo i donijeli zaključke koje je potpisalo ili poslalo punomoć čak 39 klubova. Shodno tome, prvi i najvažniji zaključak odnosi se na neprihvaćanje ta dva članka (13.3 i 40.5) novodonesenih propozicija natjecanja te se traži ukidanje istih i vraćanje na propozicije iz sezone 2008./09. Također je iskazano nezadovoljstvo visinom kotizacija, taksa i članarina te zatraženo ukidanje obveznog plaćanja časopisa Košarka. Uz to je i podnesen zahtjev da se sve važne odluke kao što je ova ubuduće dostave na usuglašavanje u sve klubove sudionike barem 12 mjeseci unaprijed, kako bi se klubovi uspjeli pripremiti i prilagoditi novim propozicijama.
Horuk metoda
U kontekstu A-2 lige – jug također je održan sastanak u Šibeniku na kojem je nezadovoljstvo odlukom HKS-a izrazilo čak 9 klubova, a tercet Jazine, Pet bunara i Alkar su ostali suzdržani. Situacija je slična u svim regijama osim u regiji Zapad koja obuhvaća Kvarner i Istru gdje su se samo Škrljevo i Crikvenica priklonili oponentima. Suzdržanost Pet bunara i Jazina ne izaziva nikakvo čuđenje jer su njihovi rosteri ionako popunjeni juniorskim igračima pa se njihova suzdržanost može pripisati običnoj solidarnosti prema većini. Jure Jerak, predsjednik Pet bunara, konstatirao je da će se u daljnjim reperkusijama nastojati prikloniti trenutačnoj većini.
– Naš stav je da smo suzdržani. Kako bude odlučila većina, tako ćemo se i mi prikloniti. Razlog je taj što u načelu nama ovakvo pravilo odgovara, jer nam je momčad konceptirana uglavnom od juniora tako da nećemo imati problema s ovakvim propozicijama. No, razumijemo probleme koje imaju drugi klubovi i ne želimo biti ti koji će ići kontra njih – kazao je Jerak. Koordinator pri Upravi Jazina Dan Marinović dijeli slično mišljenje s Jerakom.
– Mi smo kao i Pet bunara pod ugovorom s KK Zadrom po kojem smo se obvezali uvrstiti u roster mlade zadarske perspektivne igrače te nam ove propozicije ne bi trebale naškoditi. Ipak ne želimo se naslađivati s problemima drugih klubova kojima sigurno ova odluka ne odgovara te smo odlučili ostati suzdržani. No, zato situacija u Voštarnici i Poličniku priča drugu priču. Tomislav Klarica, predsjednik Voštarnice, vrlo je rezigniran ovakvom situacijom u kojoj vidi samo nove probleme u hrvatskoj košarci.
– Ovakvo slobodno ponašanje onih koji bi se trebali brinuti o nama je stvarno nevjerojatno. Gospoda u HKS-u nekim horuk metodama pokušavaju ispraviti ono što su godinama sustavno uništavale, a to su naši mladi igrači. Kad im je toliko stalo do tih mladića što nisu već igrači kao Tomić, Prostran ili Delaš išli u Poljsku na Europsko prvenstvo, već su poslali najstariju reprezentaciju na prvenstvo (prosjek 28 godina) da gube utakmice. Ovakve propozicije nemaju nikakvog smisla, jer se jednostavno ti juniori diskriminiraju. Oni će jedne sezone igrati po 40 minuta po utakmici, a sljedeće kad napune 19 neće ih nitko više primjećivati. U čemu je smisao davanje prilike junioru ako on znači samo broj na parketu – u jednom dahu će Klarica koji eklatantnim primjerom pojašnjava uznemirenost A-2 ligaša.
– Kod nas u Voštarnici imamo nakon ove odluke HKS-a pravi primjer uništavanja igrača. Kako bih sad trebao objasniti dvojici naših mladih igrača koji su ove sezone trebali ući u vatru, Ivanu Laciću i Anti Šuljiću, da za njih najvjerojatnije ovu sezonu neće biti minuta. Zamislite, njihov problem nije taj što ne znaju igrati košarku, nego taj što “nesretnici” imaju 19 godina. Po novim propozicijama takvi igrači će propadati. Tko će pored djeteta od 17 godina stavljati u momčad igrača od 19, a treba napraviti i neki rezultat – žustar je Klarica, a blagoglagoljiviji je bio Zdenko Mijolović, predsjednik Poličnika, koji smatra da je najveći problem neostavljanje dovoljno vremena klubovima da se prilagode novim propozicijama.
– Svaka odluka da se forsiraju mladi igrači je odlična, međutim, dobno ograničavanje na 18 godina je prerigorozno, dok i stupanje na snagu takvih odluka treba biti u roku od najmanje godine dana. Ovako su nas dočekali nespremne, a teško je prilagođavati rostere u visokoj fazi priprema – konstatirao je Mijolović.


Slovo zakona


Sporni članci iz propozicija natjecanja za A-2 ligu:
13.3. Na ovjerenom popisu igrača i popisu igrača i službenih osoba po brojevima i funkcijama mora biti najmanje 1 (jedan) igrač (junior) rođen 1992. godine ili mlađi.
40.5. U prvim petorkama klubova mora biti 1 (jedan) igrač (junior) 1992. godište ili mlađi, a tijekom utakmice na parketu uvijek mora biti 1 (jedan) igrač (junior) 1992. godište ili mlađi.




 


Četiri na pet


Dosta nelogičnosti se može tumačiti iz ovih spornih propozicija. Zašto se baš u A-2 ligi želi krenuti s forsiranjem juniora kad i same propozicije HKS-a kažu da za sudjelovanje u A-2 ligi svaki klub mora imati samo pretkadetski i kadetski pogon (bez Škole košarke i juniorske selekcije). Najvjerojatnije neki klubovi nemaju juniorski pogon, što bi značilo da svaku utakmicu moraju na parketu 40 minuta imati nejakog mladca od tek nekih 16 godina, što sigurno neće naići na plodno tlo. Također, otvaraju se mogućnosti raznih malverzacija u kojima će protivničke momčadi sigurno ići agresivnije na juniore pa će u slučaju povrede ili pet osobnih prekršaja praviti velike probleme samoj regularnosti natjecanja. Po propozicijama slijedi da se u slučaju nedostatka juniora koji bi mogli upotpuniti petorku igra nastavlja s četiri igrača, a uz to trener hendikepirane momčadi dobiva tehničku pogrešku. Možda će situacije kad na terenu budu igrali četiri protiv pet biti korak naprijed k popularizaciji košarke. Teško, no moguće situacije da igrate s četiri igrača, a imate zdrave zamjene na klupi, nisu baš u sportskom duhu i u skladu same košarke igre na koju treneri pripremaju svoje momčadi.


 


Širenje baze juniorskog uzrasta


Uspjeli smo dobiti i glas iz HKS-a koji nas je uvjerio da još ništa nije definirano po pitanju novih propozicija. Čeka se povratak čelnih ljudi iz Poljske i Upravni odbor HKS-a bi trebao u sljedećih nekoliko dana donijeti konačnu odluku koju s nestrpljenjem očekuje velika većina A-2 ligaša. A motiv ovakve odluke je težnja da se proširi baza juniorskih igrača u Hrvatskoj iz koje bi najviše trebala profitirati juniorska reprezentacija, a jednog dana valjda i hrvatska košarka.