Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nije loše, ali trebali smo osvojiti još bodova

Autor: Šime Ćurko

15.09.2009. 22:00
Nije loše, ali trebali smo osvojiti još bodova

Foto: Vedran SITNICA



Tu mislim na domaći poraz od Cibalije, pa izgubljene utakmice u Karlovcu i Čakovcu. Na ta dva gostovanja očekivali smo barem bod – kaže Bajlo
Sedam kola, deset bodova. Učinak je to nogometaša Zadra pred dvoboj 8. kola koji donosi gostovanje u Osijeku. Je li se moglo više?
– Kad se sjetim prošle sezone u kojoj smo nakon devet kola imali jedan bod onda ovo izgleda odlično. Ali ne mogu reći da smo prezadovoljni, jer je bilo prostora i za više od deset bodova. Tu mislim na domaći poraz od Cibalije, pa izgubljene utakmice u Karlovcu i Čakovcu. Na ta dva gostovanja očekivali smo barem bod. Nisam toliko razočaran porazom od Karlovca i Međimurja, ali način na koji smo tamo izgubili je zabrinjavajući. Možda mogu nekako objasniti Karlovac gdje smo se vjerojatno malo opustili nakon pobjeda protiv Hajduka i Šibenika, ali za Čakovec ne znam što nas može opravdati – kaže Josip Bajlo, sportski direktor Zadra.
Kad smo kod zbrajanja očekivanog i neočekivanog, malo tko se mogao nadati da će Zadar protiv Hajduka i Dinama uzeti četiri boda.
– U tom dijelu su premašena naša očekivanja, iako smo znali za probleme koje je imao Hajduk, kao i to da smo upali Dinamu između dvije važne utakmice s Heratsom. Nadali smo se da možemo iskoristiti određene slabosti Splićana i Zagrepčana koje su nekako uvijek prisutne na početku sezone i to smo ovaj put uspjeli okrenuti u našu korist.
Domaćinska momčad
Na stranu pobjeda na Poljudu jer kad se gleda prošla sezona te gostovanja kod Karlovca i Međimurja, čini se da Zadar gubi bodove i prije nego autobus sa Stanova krene prema odredištu.
– Pokušavamo shvatiti što nam se događa na gostovanjima, ali nemamo pravi odgovor. Očekivali smo da ćemo nakon pobjede na Poljudu probiti led za sljedeće utakmice, no to se za sada nije dogodilo. Ne možemo živjeti samo na bodovima osvojenima kod kuće. Pokazao je to poraz od Cibalije, a realno je očekivati još poneki domaći kiks, koji se onda može nadoknaditi samo bodovima s gostovanja.
Što očekivati u Osijeku?
– Dobro smo iskoristili dva tjedna odmora između utakmica s Međimurjem i Croatijom i to se moglo vidjeti protiv Sesvećana. Istina je da smo i na toj utakmici imali nekih loših razdoblja, ali ukupno gledano bila je to naša solidna utakmica. Teško je nagađati što će biti u Osijeku gdje nas čeka momčad koja je nakon lošeg početka spojila tri pobjede. Bez obzira na sve, naša je zadaća u Gradskom vrtu pokazati da nismo samo domaćinska već i momčad koja može ozbiljno zaprijetiti i na strani.
Problematična realizacija
S obzirom da se ne zna hoće li Prve HNL i dogodine imati 16 momčadi upitno je koja je pozicija dovoljna za ostanak.
– Ne zadovoljava nas sasvim trenutačno deveto mjesto na ljestvici iz više razloga. Prvi je svakako taj što s tog mjesta u nekim kombinacijama može čak i ispati iz lige. Isto tako momčad koju imamo mora biti najmanje čvrsto u sredini ljestvice. Imamo previše igrača koji imaju prvoligaškog iskustvo da bismo se zadovoljili samo tim da ostanemo u ligi. Nužno je podignuti kvalitetu igre i osvojiti toliko bodova s kojima bismo bili pošteđeni stresa oko ostanka koji pogađa ne samo igrače, nego i navijače.
Zadar se muči s realizacijom. Dva gola Croatiji daju nadu da se u tom dijelu nešto može popraviti.
– U prethodnim utakmicama u napadu je nedostajao zadnji pas, jer nam se znalo događati ne samo da nismo zabijali, nego i da smo ostali bez pravih prilika. Protiv Croatije, posebno u drugom poluvremenu je bilo drugačije. Terkeš je namjestio dvije sjajne lopte za Šaranovića i Ljubičića koji su to morali pogoditi. Zašto nisu? Ne znam. Jedino objašnjenje koje se nameće jest to da nam nedostaje sigurnosti i vjere u tome da nismo momčad koja može zabiti samo jedan, eventualno dva gola, kao što je to bio slučaj prošle sezone.
Koliko Antonio Mršić i Ivan Santini mogu pomoći u rješavanju realizatorske problematike?
– Žao mi je što smo bez obojice ostali u trenutku kada su oni nama i mi kao klub njima mogli pomoći. Posebno tu mislim na Santinija iza kojeg je određeno razdoblje neigranja i to će trebati nadoknaditi. Sretan sam što ih obojicu imamo u momčadi i oni sada na terenu moraju pokazati zašto su vraćeni u momčad.


Pletikosić i Šiklić sigurni do zime


Joze Pletikosića i Brune Šiklića, dva igrača koji su došli prošle sezone, uopće nema u kombinacijama za prvu momčad. Ne putuju na gostovanja i nastupaju tek u trening utakmicama. Je li se klub obojice već sada odrekao?
– Nismo se odrekli nikoga, pa ni njih dvojice. Šiklić i Pletikosić bit će sigurno do kraja jeseni na raspolaganju Daliboru Zebiću. To što ih trenutačno nema u prvoj momčadi ne znači da neće dobiti priliku. Tek je prošlo sedam kola, a zna se da uvijek imamo problema s kartonima, ozljedama i tome slično i u tom dijelu želimo biti sigurni da imamo širok kadar igrača koje Zebić može koristiti.




 


Nemamo igrače za 4-4-2


Je li igra s trojicom u obrani dugoročno rješenje za Zadar?
– Nije, naravno. Pokušali smo ovo ljeto na pripremama uvježbati igru s četvoricom u zadnjoj liniji, ali to je očito bilo prekratko razdoblje za tako veliku promjenu u formaciji. Igra s četvoricom ima svojih prednosti, ali treba imati i profil igrača koji može odgovoriti na zahtjeve takve formacije. Trenutačno nemamo dovoljno takvih igrača i zato smo se vratili na 3-5-2.


 


Bez Alimanovića tri tjedna


Sabit Alimanović zaradio je na prekjučerašnjem treningu rupturu bedrenog mišića i najmanje ga tri tjedna neće biti u momčadi. Protiv Sesvećana Alimanović je bio na klupi nakon što je priliku dobio Ivan Ćurjurić, a u dosadašnjim je utakmicama Alimanović pokazao da bi mogao biti pravo pojačanje.


 


Tornado ide u Osijek


Udruga navijača Tornado Zadar poziva sve svoje članove i navijače Zadra na utakmicu 8. kola prve HNL Osijek – Zadar koja se igra u subotu (17.30) na stadionu Gradski Vrt. Prijave za put u Osijek su u prostorijama Udruge navijača danas i sutra (četvrtak i petak) od 20 do 21 sat.