Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Općina sufinancira školske udžbenike

Autor: Ivan Stagličić

15.09.2009. 22:00
Općina sufinancira školske udžbenike

Foto: Andrej PEROVIĆ



Vijećnici su se složili s prijedlogom načelnika da Općina Ražanac sufinancira nabavu udžbenika za četrdeset učenika Osnovne škole “Juraj Baraković”
 utorak je održana 3. sjednica Općinskog vijeća Općine Ražanac s dnevnim redom od šest točaka. Prije negoli se prešlo na točke dnevnog rada, održan je aktualni sat u kojem su pitanja postavili vijećnici Branko Dundović i Ivica Katić. Dundović je želio znati ima li kakvih pomaka u procesu vodovodizacije, kao i katastarske izmjere te je li se što poduzima na procesu elektrifikacije južnog dijela Općine. Također je upozorio na određene probleme vezane uz saniranje dijela puta prema Marasovićima. Vijećnik Katić je želio znati dokle se došlo s realizacijom projekta dječjeg vrtića u Ražancu, kao i što je s projektom izgradnje športske dvorane. Na vijećnička pitanja odgovorio je načelnik Dragutin Miočić koji je kazao kako glede vodovodizacije, nažalost, nekih većih pomaka nema, budući da je nakon većine obavljenih potrebnih radova došlo do imovinsko-pravnih problema kod precrpne postaje Bistrići, koja je zbog toga izmještena, što iziskuje novu lokacijsku i građevinsku dozvolu. Budući da je sve tehnički ispravno, s radovima će se nastaviti kad se riješe ti novonastali problemi. Što se tiče katastarske izmjere katastarske općine Radovin, načelnik Miočić je objavio da je upravo u Zagrebu potpisan ugovor između Općine Ražanac i Državne geodetske uprave te da kreće druga faza realizacije tog projekta. I ostale faze uslijedit će uskoro, a za provedbu četvrte faze formirat će se komisija za upis u zemljišne knjige. Za elektrifikaciju južnog dijela, načelnik je kazao da je “Elektra” napravila dokumentaciju, no sada je na Općini da se potrudi i da bi elektrifikacija tog dijela općine ušla u projekt HEP-a za 2010. godinu. Načelnik je također kazao da je obaviješten o stanju na putu za Marasoviće te da će se ovih dana to sanirati da se ne dogodi da dođe zima, a to još neriješeno.
– Gradnju dječjeg vrtića dosad je kočio imovinsko-pravni spor, a kako smo ga dobili na sudu, uskoro bi trebali početi radovi na izgradnji kako vrtića, tako i športske dvorane, odgovorio je načelnik i na pitanja vijećnika Katića.
U raspravi o izvršenju Proračuna Općine Ražanac za prvih šest mjeseci, načelnik Miočić je istaknuo kako je već uobičajeno da se Proračun bolje puni u drugih, nego prvih šest mjeseci.
– Situacija je takva kakva jest i mi tu ništa ne možemo osim kontrolirati rashodovnost, jer se dosta radilo i dosta se trošilo, kazao je načelnik Miočić s čijim se izlaganjem složio i vijećnik Ivica Katić, jer da je uvijek tako bilo da se Proračun bolje punio u drugoj polovici godine, ali je k tome dodao:
– Iz ovog Proračuna se vidi da on u ovoj godini vapi za rebalansom i to ne jednim nego više njih, kazao je Katić, a bojazan da se neće moći realzirati neki kapitalni projekti, izrazio i vijećnik Emil Dokoza istaknuvši da se u prvih šest mjeseci trošilo dvostruko više nego što se prihodovalo.
Načelnik Miočić se složio da je rebalans potreban i da će sigurno biti u listopadu, a možda i još jedan. Upozorio je također na velik broj ugovora koji su sklopljeni i za katastarsku izmjeru i za vodovodizaciju, ali ih stranke još nisu platile.
– Znamo mentalitet naših ljudi. I sami njima pripadamo i oni će platiti tek onda kad vide da su počeli konkretni radovi, istaknuo je Dragutin Miočić.
Izvješće o Proračunu je na kraju prihvaćeno s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim.
U dodatnoj točki Dnevnoga reda vijećnici su se složili s prijedlogom načelnika da Općina Ražanac sufinancira nabavu udžbenika za četrdeset učenika Osnovne škole “Juraj Baraković”. Riječ je o iznosu od 52.580 kuna, od kojeg će Općina dati polovicu. Riječ je o prijedlogu koji je potekao i od roditelja i od nastavnika kojeg su vijećnici prihvatili. Bilo je govora i o sufinanciranju učeničkog prijevoza za koji se čeka dogovor sa Županijom, a načelnik je istaknuo da će Općina nastojati sufinancirati kao i lani.