Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prijava dr. Vanjaka sve izvjesnija

Autor: Z L

15.09.2009. 22:00
Prijava dr. Vanjaka sve izvjesnija


U ovom je izboru do izražaja došla nesloga koja inače nije karakteristična za način vođenja Zadra i Zadarske županije. Doktor Vanjak nije nam želio potvrditi da se na natječaj javlja, odgodivši bilo kakav razgovor o tome, osim napomene da o tom ozbiljno razmišlja
Natječaj za ravnatelja Opće bolnice Zadar otvoren je i izaziva iznimnu medijsku i općenito javnu pažnju, što je i normalno kada je riječ o najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u županiji, a zdravlje se tiče svih. Tome je svakako doprinijelo poništenje prethodnog natječaja nakon neuspješnih pokušaja izbora među trojicom prijavljenih kandidata. Naime, ni tri sjednice Upravnog vijeća bolnice, koje je trebalo odlučiti između trojice kandidata: dr. Darija Nakića, aktualnog v.d. i zamjenika dosadašnjeg ravnatelja Vrančića, dr. Željka Čuline, pulmologa i HDZ-ovog županijskog vijećnika i dr. Mladena Srzentića, otorinolaringologa, nije postigla rezultate.
Osim javnog interesa uopće u ovom je izboru do izražaja došla nesloga koja inače nije karakteristična za način vođenja Zadra, Zadarske županije i ovdašnjih javnih ustanova, što je pobudilo dodatni interes.
U ovom trenutku iz službenih izvora nismo mogli doznati više nego da je natječaj još otvoren, s neslužbenim očekivanjem ponavljanja prijava trojice prethodnih kandidata.
Ono o čemu se nagađalo otkako je izbor počeo zapinjati bilo je pitanje prijavljivanja dr. Tomislava Vanjaka, šefa zadarske kirurgije na natječaj. Doktor Vanjak nije nam želio potvrditi da se na natječaj javlja, odgodivši bilo kakav razgovor o tome, osim napomene da o tom ozbiljno razmišlja.
Pokušaji da doznamo nešto više o razmišljanju unutar samog bolničkog kruga o cijelom tijeku nailaze redovito na veliki interes i opširna objašnjenja mnogih istaknutih liječnika – pod uvjetom da se to ne objavi i da se nikoga ne spominje. Jedan od rijetkih koji je s nama javno podijelio nekoliko misli je dr. Damir Mišlov, odjelni liječnik i šef jednog od odsjeka neurologije, recimo u ovoj situaciji prilično neutralan, nakon povlačenja iz politike i bez iskazanog interesa za javljanje na natječaj.
– Pratimo medijske napise i slušamo priče nakon neuspjeha prvog natječaja za koje Upravno vijeće sigurno ima svoje razloge. Naravno da se postavlja pitanje hoće li se, pa i treba li se javiti još netko. Tim prije jer kada kao kandidati ne prođu prvi krug, pitanje je što će se u njihovom životu, stručnosti i kvaliteti promijeniti u mjesec dana da ih izaberu, a prethodno nisu. U tom kontekstu priča o kandidaturi dr. Tomislava Vanjaka ima smisla jer je riječ o dugogodišnjem iskusnom liječniku s istaknutim rezultatima u struci, a koji je uz to dugogodišnji voditelj jednog od najvažnijih segmenata bolnice. To organizacijsko iskustvo u bolničkom je sustavu iznimno važno, a Vanjak ga je kao prepoznatljiv i cijenjen stručnjak stvorio radeći cijeli život u Zadru i ovoj bolnici, kazao nam je dr. Mišlov dodajući:
– Neizbor u jednoj ovako važnoj ustanovi u trenutku značajnih aktivnosti nikako nije dobrodošao. Uz projekte s državne razine imamo iznimno dobre odnose s Gradom Zadrom, Županijom i gospodarskim subjektima koji pomažu u opremanju i podržavaju razvoj bolnice i trebamo osobu koja će sve to nastaviti.
Informacije o prijavljenima na natječaj konačno ćemo imati tek idućeg tjedna.