Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

S Karme sam snimio formaciju četiri NLO-a!

Autor: Ivan Stagličić

15.09.2009. 22:00
S Karme sam snimio formaciju četiri NLO-a!


U Dubrovniku je pred suton visoko na nebu iznad mora zasjalo nešto poput disko kugle. Upravo sam snimao zalazak sunca pa sam snimio i to. Snimke sam prebacio na DVD i zaboravio na njih. Tri godine kasnije iznad Zadra snimio sam formaciju četvorke u jesenjoj noći visoko na nebu. Mislio sam da snimam zvijezde. Kad sam povećao, shvatio sam da snimam NLO-e
Mislav Hollos, umjetnik, slikar i fotograf najavljuje izniman i jedinstven projekt povezan s neidentificiranim letećim pojavama, poznatim i kao “leteći tanjuri” koji su već više godina predmet njegovog zanimanja. Hollos o sebi kaže da je rođen na Zemlji, u Hrvatskoj, “iz ljubavi dvoje umjetnika koji su me rano upoznali s čarolijom koju zovemo umjetnost.” O najranijim početcima svog zanimanje za neobične pojave na nebu kaže sljedeće:
– Sjećam se viđenja nekih svjetala, no djetetu takve stvari nisu neobične. Uvijek je bio prisutan netko od odraslih tko bi reagirao sa čuđenjem na to. Posljednjih deset godina proveo sam u simultanom, multimedijalnom radu, od studija povijesti umjetnosti i arheologije, preko povijesti grafike i grafičkih tehnika, do realizacije svojeg umjetničkog viđenja tog slijeda koji prestaje biti povijesni i počinje biti evolutivni. Nema više ponavljanja, nova stvarnost se otkriva sama kroz prakticiranje najsvetijeg danog nam: dara ili talenta što je ostvarivo jedino bivanjem sada, u ovome trenutku. Možemo reći, otvaramo se za ono što jest jer jesmo i prihvaćamo sebe u potpunosti. Tako je i sa mnom, jer tek kad sam se otvorio za mogućnost da sve što želim već imam, sve što tražim i hoću napraviti već postoji, tj. već je tu, odgovore sam počeo nalaziti posvuda. “Znakove” koji me podsjećaju na različite stvarnosti, slike koje vidim i koje ne trebam ni naslikati jer ih ponovno nalazim, već naslikane, poput odraza misli koje se zrcale u materijalni svijet. Nebo se odražava na Zemlji jer ovaj svijet je odraz drugih svjetova. Glazbu koju čujem odlučio sam podijeliti sa vama.
Neobični snovi
Je li, dakle, umjetnički rad doveo do interesa za neobične pojave ili se to javilo samostalno?
– Već 2001. tijekom boravka na međunarodnoj likovnoj koloniji u Bugarskoj, u Velikom Trnovu, radio sam na nekoliko grafika, i kombinirao tehnike. Zanimljivo je napomenuti i to da sam spavao u 500 godina staroj kući velikog bugarskog slikara Borisa Deneva, drvenoj palači sa velikim zatvorenim trijemom i ognjištem u sredini. Počeli su neobični snovi koji su bili odraz stvarnosti – sanjao sam kako dovršavam neke dijelove grafika, ili kako nastaju potpuno nove slike i načini na koji nastaju su se iz sna ponovno preslikali u stvarnost. Vizije koje sam imao počele su se pojavljivati prvo u novinama, bugarskom dnevnom tisku: pojava krugova u žitu (kao odgovor na traženje poželjnih geometrijskih modula, jer organsko je podložno kaosu ukoliko nema jasne forme), i najvažnije od svega, svjetlosna bića koja su snimljena u pozadini nekih fotografija i koja se jasno vide dala su mi misliti. Ta razina postala je tada središte mojeg grafičko-mističkog istraživanja, ispod površine. U glazbi se to očitovalo kao glazba trenutka svjesne sveukupne povezanosti. U Belgiji sam se probudio usred noći i na nebu sam mogao vidjeti sve zvijezde povezane bijelim nitima, kao u nekoj bajci. Čuo sam glazbu koja je bila još ljepša od nekih biranih Bachovih komada. Promatrao sam ih sve do svitanja, kad me potresla sva ljepota svih svjetova i ja sam od blaženstva plakao sa osmjehom na licu. Bilo je to duboko iskustvo koje sam kasnije nazvao Interstellar, Međuzvjezdani doživljaj. Po njemu sam nazvao glazbeni sastav koji sam osnovao i raspustio nakon zadnjeg koncerta u Lisinskom 2007. godine. Vjerujem da sam uspio unijeti taj ključan element jednoće našeg komplementarnog jastva u srž te glazbe.
Svjetlo na nebu
Jesu li tome uslijedili i druge neobične pojave ili susreti?
– Prije pet godina u Dubrovniku pred suton visoko na nebu iznad mora je zasjalo nešto poput disko kugle. Upravo sam snimao zalazak sunca pa sam snimio i to. Snimke sam prebacio na DVD i zaboravio na njih. Tri godine kasnije iznad Zadra snimio sam formaciju četvorke u jesenjoj noći visoko na nebu. Mislio sam da snimam zvijezde. Kad sam povećao, shvatio sam da snimam NLO-e. Centralni je svjetlio najjače, ostali slabije da bi postupno ugasnuli a središnji ostao svjetliti. Konstantno je mijenjao boje i oblike. Ostali nisu pokazivali takvu aktivnost, izgledali su poput embrija, obavijeni maglicom. Nakon toga sam prekopao arhivu i pronašao onaj snimak iz Dubrovnika. Na njemu se jasno vidi ogromna svjetleća formacija 5 svjetlosnih kugli u obliku ipsilona koji se rotirao. Nakon toga uslijedio je niz viđenja nakon čega bih ih snimio, ili sam snimao nešto drugo a oni bi se pojavili na fotografijama, uglavnom u pozadini, a novije i u prvom planu, oko nas.
Koji je bio prvi dojam pri zamijećivanju tih svjetala? Strah? Veselje, zbunjenost ili nešto četvrto…
– Bio sam uzbuđen, nakon čega i zbunjen jer dugo nisam znao što ću s tim. Jedno vrijeme naprosto nije bilo pametno govoriti o tome. Opet, zanimalo me u početku što drugi o tome misle. Poslije sam shvatio da me zaboli što misle. Ljude to uglavnom ne zanima jer imaju “svojih problema”. Zbog tog straha od nepoznatog ste pet godina čekali da vidite ove snimke.
U Bosni, kod kontroverznih piramida, dogodio se isto jedan poseban doživljaj?
– Otišao sam u dolinu piramida da vidim je li to to. Profesionalno i subjektivno, radi se o piramidi sa podzemnom rijekom, transformaciji energije i koječemu drugome drevnome i suvremenom. Spavao sam u šatoru na vrhu Piramide Sunca. Drugu noć oluja je zaobišla Visoko, na moju veliku radost, a ja sam ugledao NLO kako se spušta na susjedno brdo, udaljeno kilometar-dva. Snimio sam ga i tu se vidi opet nešto novo, neke kuglice graška koje pak postaju zlatno grumenje, a ono svjetli kao reflektor isijavajući razne boje.
Primjećuje li se tako nešto i u zadarskoj okolici pa ili u samom gradu?
– Ne znam jesu li ih primijetili u gradu, ali ja sam ih uočio i snimio sa Karme, zadarskog šetališta, nastajanje formacija četvorke iz jednoga, ali ovaj put jako nisko iznad mora, negdje ispred Kožina ili Dikla. S rive ih se sasvim sigurno moglo gledati kao spektakl. Čudi me da nitko nije to snimio i objavio u novinama.
Kako na takve pojave reagiraju ostali građani?
– U zadnje dvije godine bilo je dosta dojava o viđenjima, u novinama i čini mi se na tv-u. Ne sumnjam da je bilo i podvala. Prijatelj mi je rekao da u Lici ima tip koji je u jedne dnevne novine poslao fotku ratkape koju je bacao kao frizbi, i oni su je objavili. Građani su stoga skeptični jer ne znaju kad im se podvaljuje a kad ne, pa jednostavno odbacuju “sav taj SF trash i new age”.
Stotine fotografija
Koliko ima fotografija NLO-a? Što namjeravaš dalje s njima?
– Imam ih na stotine. Namjeravam ih predstaviti kao izložbu i predavanje. Neke dajem da se objave besplatno i ovom prilikom.
Hoće li to biti projekt lokalnoga značaja ili će se nastojati upoznati s ovim ljude iz što više sredina?
– Ne znam. Ovo nije isključivo lokalna pojava. Tiče se sveukupne javnosti. Vjerujem da je od globalnog značaja za naš razvoj kao vrste te da nas potiče na ubrzani rast jer smo očito retardirali umjesto da evoluiramo. Volio bih doduše da početak prpojekta bude u Zadru i u drugim županijskim središtima naše Županije, pogotovo što je tu dobar dio fotografija i nastao.