Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog pljuske tužio policajca

Autor: Suzana Bandić

15.09.2009. 22:00
Zbog pljuske tužio policajca

Foto: Arhiva ZL/Filip BRALA



– Nema mi pravo udariti dijete. Ako je napravio prekršaj, što moj sin zapravo ni ne poriče, trebao ga je kazniti, a ne udariti – rekao je otac 19-godišnjaka
A. J., 19-godišnjak iz mjesta Mrljane na otoku Pašmanu u utorak ujutro prijavio je Općinskom državnom odvjetništvu policajca Klaudija B. koji mu je u petak navečer opalio dvije pljuske zbog vožnje automobila bez vozačke dozvole, odnosno položenog vozačkog ispita.
Prema njegovoj priči, sve se dogodilo nedaleko od diskoteke u mjestu Kukljica na susjednom otoku Ugljanu kamo se on s prijateljem, 17-godišnjim A. J. S., nešto prije ponoći uputio u noćni provod.
– Istina je da sam vozio bez položenog vozačkog ispita, ali smatram kako me policajac zbog toga nije smio udariti – rekao nam je 19-godišnjak nakon što je slučaj prijavio Državnom odvjetništvu.
Policajac koji je tu večer obavljao redovitu kontrolu prometa zaustavio ga je na svega 50-ak metara od parkirališta diskoteke te je od njega zatražio dokumente, a potom mu je i pretresao vozilo. Sukob među njima izbio je nakon što mu je Klaudijo B. započeo prigovarati zbog vožnje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom te mu je, kako je kazao, “u dugo i u široko” počeo objašnjavati koje bi mogle biti posljedice takvog njegovog neodgovornog ponašanja i slično.
Policajac ga uvrijedio postupkom
– Zauzeo je bahati stav i držao mi predavanje, a to mi je zasmetalo jer smo nas dvojica susjedi u Mrljanama i poznajemo se cijeli život pa sam mu ja rekao neka mi piše prijavu ili neka me pusti na miru. Nastavio je i dalje što me je razljutilo pa sam mu rekao neka on svom ocu pametuje jer i on vozi automobil po otoku bez dozvole, što zapravo svi u mjestu znaju. Čim sam to izgovorio on me je pljusnuo otvorenim dlanom te zamahnuo s namjerom da me udari još jednom, ali sam mu uspio uhvatiti ruku i tako ga spriječio – ispričao nam je A. J. napominjući još pri tom da je svemu svjedočio njegov 17-godišnji prijatelj koji će, ukoliko zatreba, potvrditi cijelu priču na sudu.
Njega, kako je rekao, nije zabolila pljuska koju je dobio, već način na koji je njegov susjed obavljajući službenu dužnost reagirao, a isto to naljutilo je i njegova oca.
– Nema mi pravo udariti dijete. Ako je on napravio prekršaj, što moj sin zapravo ni ne poriče, trebao ga je kazniti, a ne udariti. Osim toga, još mu je i zaprijetio kako će drugi put, ako ga uhvati u bilo kakvom prekršaju, proći puno gore te da će ga u lisičinama privesti u policijsku postaju u Zadru – ljutito je dodao 19-godišnjakov otac naglasivši kako neće dozvoliti da ovaj incident prođe olako najavljujući sudski proces bez obzira koliko će on vremenski trajati.
U PU zadarskoj jučer nisu imali nikakvih saznanja o konkretnom slučaju, niti im se, kako nam je rekla Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske, itko požalio na sukob s policijskim djelatnikom.
– Ukoliko je mladić sukob s policajcem prijavio Državnom odvjetništvu, u sljedećih nekoliko dana oni će prijavu proslijediti policiji na daljnju obradu, istaknula je Poljak Jurinčić pojašnjavajući kako će se tek nakon provjere o konkretnom slučaju moći službeno očitovati.
Sličan slučaj i u Biogradu
Sličan slučaj dogodio se nedavno i u Biogradu na moru gdje se s policajcem sukobio 19-godišnji Ivan K. iz Vrane u sitnim noćnim satima. Prema njegovoj priči, sukob između njega i njemu nepoznatog policajca dogodio se na parkiralištu ispred diskoteke u biogradskoj uvali Soline, kada se on uputio prema svom automobilu koji je bio parkiran svega nekoliko metara dalje od policijskog džipa uz koji su stajala petorica policajaca.
– Bilo je već prošlo tri sata, a malo sam i popio pa sam odlučio poći kući. Putem prema autu na parkiralištu sam ugledao policijski džip i petoricu policajaca koji su stajali kraj njega pa sam se htio malo našaliti s njima. Dobacio sam im “di ste milicijo” na što je jedan od njih samo skočio na mene te me počeo udarati šakama po glavi i u stomak. Drugi ga je uhvatio za ruku i viknuo mu “što to radiš”, a zatim se okrenuo k meni i rekao mi neka bježim natrag u diskoteku. To sam i učinio, a nakon nekoliko minuta izišao sam na stražnji izlaz, sjeo u auto i krenuo prema Vrani – ispričao nam je Ivan K.
Tijekom vožnje na putu prema kući Ivan je nazvao biogradsku policiju i prijavio im nasilnog policajca, a svega sat vremena kasnije oni su došli na njegovu kućnu adresu i sačinili zapisnik temeljem njegove priče. Osim toga, ponudili su mu liječničku pomoć, što je on tada odbio smatrajući kako mu nije potrebna.
– Pojasnio sam im kako me je zapravo zabolio postupak tog policajca za kojeg sam čuo da pripada interventnoj jedinici iz Zadra. Nisam imao namjeru nikoga uvrijediti i da mi je barem išta rekao ja bih mu se ispričao. Ali, on me bez riječi samo počeo udarati. Njegov postupak me zabolio više od svih udaraca – požalio nam se Ivan. Sutradan je, kaže, ipak potražio liječničku pomoć zbog bolova u stomaku, vrtoglavice i mučnine. O ovom incidentu i njegova je baka razgovarala s biogradskim policajcima koji su joj obećali kako će ispitati cijeli slučaj.
– Ljuta sam i ogorčena zbog svega. Moj unuk nije zlato, ali nije ni zaslužio da ga tuku, rekla je na granici suza Ivanova baka dodajući kako je posebno osjetljiva na njega, jer je on još kao mali dječačić ostao bez oca pa nema mušku zaštitu.
Policijska priča suprotna
Policijska priča, međutim, uvelike se razlikuje od Ivanove, a prema njoj Ivan je tu večer bio pod utjecajem znatne količine alkohola te se policajac sukobio s njim kada ga je na parkiralištu pokušao spriječiti da takav sjedne za upravljač vozila. Glavobolju i vrtoglavicu, stoga, oni pripisuju alkoholu. Ivan i njegova baka s “druge strane ove priče” takvu mogućnost negiraju, napominjući da ako laže Ivan ne laže liječnički nalaz iz kojeg je razvidno da je dobio udarac u slijepoočnicu.
Ivan K. za sada je odustao od tužbe, dok će njegov vršnjak A. J. svoju pravdu ipak potražiti na sudu.