Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kazalište lutaka još čeka odobrenje za kredit

15.09.2010. 22:00
Kazalište lutaka još  čeka odobrenje za kredit


Kad je riječ o Kazalištu lutaka, nezaobilazno je bilo spomenuti kredit od 11 milijuna kuna potrebnih za završetak nove zgrade. Župan Stipe Zrilić informirao je da se još uvijek čeka mišljenje Ministarstva financija koje je uvjet za ulazaka u kreditno zaduženje
Još uvijek aktualni ravnatelj Narodnog muzeja Zadar Hrvoje Perica (od 1. listopada naslijedit će ga Renata Peroš) i  ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa na današnjem kolegiju podnijeli su županu izvješća o radu i financijskom poslovanju ovih ustanova u prvih šest mjeseci 2010. godine.
Vezani uz financijsko poslovanje Narodnog muzeja, rečeno je da su u prvom polugodištu ostvareni prihodi u iznosu od 1,49 milijuna kuna, a rashodi od 1,39 milijuna kuna. Godišnji financijski plan muzeja iznosi 3,32 milijuna kuna.
Razlika između prihoda i rashoda je pozitivna te iznosi oko 105 tisuća kuna, a ovi su novci namijenjeni financiranju nekoliko izložaba, zatim restauriranju umjetnine iz fundusa Galerije umjetnina te za investicijsko ulaganje i nabavu opreme.
Za plaće 14,2 milijuna
Kad je riječ o Kazalištu lutaka, nezaobilazno je bilo spomenuti kredit od 11 milijuna kuna potrebnih za završetak nove zgrade. Župan Stipe Zrilić informirao je da se još uvijek čeka mišljenje Ministarstva financija koje je uvjet za ulazaka u kreditno zaduženje.
Ravnateljica KLZ-a Pavić Tumpa izvijestila je da je ukupan broj posjeta Kazalištu u prvih šest mjeseci iznosio 13.749, a tom je razdoblju izvedeno 139 predstava. Prihodi KLZ-a u prvom polugodištu iznose 182.615 kuna.
Županu je u nastavku kolegija iznesen prijedlog novih koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika Zadarske županije. U izmjenu koeficijenata ide se zbog usklađivanja s izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi kojima se koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika određuju unutar raspona koeficijenta od 1 do 6.
Sadašnji koeficijenti složenosti poslova radnih mjesta službenika i namještenika Zadarske županije utvrđeni su u rasponu od 0,6 do 2,3, a slijedom navedenih zakonskih izmjena županijski Upravni odjel za proračun i financije predlaže raspon koeficijenata od 1 do 3,82.
Osnovica za izračun plaće službenika i namještenika Zadarske županije dosad je iznosila 6.400 kuna, a prema novom izračunu se osnovica smanjuje na 3.880 kuna.
Inače, u 2010. godini će se za plaće službenika i namještenika u Proračunu zadarske županije izdvojiti 14,2 milijuna kuna, čulo se na županovu kolegiju.
O mrtvozornicima
Pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić županu je iznio prijedlog o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, odluku o čemu treba donijeti Županijska skupština.
Osnivanjem Zavoda za hitnu medicinu Zadarska županija dobit će još jednu ustanovu kojoj je osnivač.
Zavod za hitnu medicinu obavljat će poslove oko provođenja mjera hitne medicine na području Zadarske županije, osiguravanja suradnje u pružanju hitne medicine sa susjednim jedinicama područne (regionalne) samouprave, organiziranja i osiguravanja popunjavanja mreže timova na području Zadarske županije, osiguravanja provedbe utvrđenih standarda opreme, vozila, te vizualnog identiteta vozila i zdravstvenih radnika, provođenja standarda hitne medicine za hitni medicinski prijevoz cestom, a standarde za hitni medicinski prijevoz zrakom i vodom provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu…
Osnivanje Zavoda potaknuto je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu 1. siječnja 2009. godine i kojim je propisana obveza jedinica područne samouprave da u roku od tri godine od dana stupanja na snagu zakona osnuju zavod za hitnu medicinu kao novu ustanovu.
U nastavku je dr. Klarić iznio prijedlog o razrješenju i imenovanju novog mrtvozornika za područje općine Zemunik Donji. Naime, dr. Slavka Gospić zatražila je razrješenje službe mrtvozorstva iz osobnih razloga, a Općinsko vijeće Općine Zemunik Donji predložilo je za mrtvozornika imenovanje dr. Milana Dominisa.
Za raspravu se javio dožupan Stanko Zrilić koji je kazao da bi radi sprečavanja čestih razrješavanja i traženja novih mrtvozornika bilo dobro uvesti klauzulu koja bi liječnika na nekom području obvezala na preuzimanje službe mrtvozorstva. Dr. Kraljić složio se s dožupanom Zrilićem da situacija oko mrtvozornika doista nije dobro pravno riješena te da se nikako ne bi smjelo događati da se ne može doći do papira bez kojih se ne može izvršiti ukop pokojnika.


 DOŽUPANI NA BROJU


Današnji kolegij zadarskog župana ostat će zapamćen kao prvi u čijem je radu sudjelovalo sve troje zadarskih dožupana – Đani Bunja, Stanko Zrilić i Rajka Rađenović.