Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljen projekt “Škole za Afriku”

15.09.2010. 22:00
Predstavljen projekt “Škole za Afriku”


“Škole za Afriku” naziv je projekta kojeg je UNICEF danas predstavio u Osnovnoj školi Šime Budinića u Zadru na regionalnom seminaru za koordinatore projekta. Projektu se do sada odazvalo devet osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije: OŠ “Nikola Tesla” iz Gračaca, OŠ “Petar Zoranić” iz Jasenica, OŠ “Obrovac” iz Obrovca, OŠ “Starigrad” iz Starigrada, OŠ “Šime Budinić” iz Zadra, SŠ “Otočac” iz Otočca, SŠ “Bartul Kašić” iz Paga, gimnazija Vladimira Nazora te Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola iz Zadra. Predstavnici tih škola okupili su se u OŠ Šime Budinića kako bi se pobliže upoznali s projektom.
Prijekt “Škole za Afriku” organizira se već treću godinu kao jedan od UNICEF-ovih poduhvata a cilj je prikupiti sredstva za obrazovanje djece u Africi. Prošle godine novac se skupljao za grad Ruandu, a ove godine kao najpotrebitija zemlja izabrana je Etiopija. Na samom seminaru projekt je predstavljen koordinatorima koji će ga dalje predstavljati u školama. Krajnji cilj jest da se djeca u suradnji s nastavnim osobljem, roditeljima i čitavom zajednicom uključe te smisle određene aktivnosti pomoću kojih će skupiti novac. Na seminaru su predstavljene dosadašnje aktivnosti kojih su se djeca dosjetila poput prodaje vlastoručno izrađenih proizvoda, lutkarskih predstava, izložbi, koncerata i slično. Prikupljeni novac bit će doniran za izgradnju škola i obrazovanje u Etiopiji.
– Samo 45 posto djece koja su školske dobi u Etiopiji idu u školu, a ne treba ni spominjati koliko su teški uvjeti života zbog velikog siromaštva. Ako pomognemo vratiti djecu u školu možemo pomoći da ta djeca kasnije izgrade bolji život i ulože natrag u zajednicu, rekla je predavačica Sofija Mastelica Stokuća iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
Osnovna škola Šime Budinića u projekt se uključila prvi puta dok su neke škole već u projektu sudjelovale. Projekt je prvenstveno volonterski i sve škole uključile su se dobrovoljno odvajajući svoje vrijeme kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Iako je projekt tek počeo nedvojbeno je da bismo uskoro i po gradu Zadru mogli vidjeti štandove s proizvodima i krenuti na dobrotvorne dječje predstave i koncerte kojima će zadarski učenici dati sve od sebe da bi njihovi etiopske kolege mogle sjediti u svojim školskim klupama.