Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Što je selo bez popa i učiteljice?

15.09.2010. 22:00
Što je selo bez popa i učiteljice?


Danas je u Pristegu otvorena Područna škola Pristeg koja djeluje u sklopu Osnovne škole Benkovac. Novootvorenu školu će pohađati devetnaest učenika. Za njenu obnovu osigurano je 3,54 milijuna kuna iz programa CEB V. Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na koji je Zadarska županija prijavila projekt njene obnove. Ovo je treća otvorena područna škola na benkovačkom području u zadnja dva tjedna. Proteklog tjedna otvorene su škole u Rašteviću i Bukoviću.
Svečanom otvaranju koji su uveličali učenici svojim pjesmama, recitalima i igrokazima prisustvovali su ravnateljica OŠ Benkovac Anita Talapka – Berghaus, gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija i zadarski župan Stipe Zrilić.
– Kod nas je običaj kazati da mjesto nije mjesto ako nema popa i učitelja. Pristeg je do sada imao popa, a sada ima i dvije učiteljice. Nadamo se da će i biti više učiteljica ako bude više djece. Želim da djeca koja će pohađati ovu školu ostvare što bolje rezultate, ne samo u ovoj školi nego i inače u životu, rekao je gradonačelnik Kutija.
Ravnateljica Talapka – Berghaus kazala je kako pod Osnovnu školu Benkovac pripada 28 područnih škola, od kojih je do sada obnovljeno deset.


 ŠKOLSTVO JEDAN OD PRIORITETA ZADARSKE ŽUPANIJE


U obnovu područnih škola OŠ Benkovac od 2007. godine uloženo je 18,1 milijun kuna. Obnova se financirala sredstvima iz proračuna Zadarske županije i CEB V. programa nakon što je projekt obnove škola nominirala Županija.
– Ulaganje u školstvo nama u Zadarskoj županiji je jedan od prioriteta što se vidi i po sredstvima koji smo izdvojili u proračunu za njega. Zadarska županija obnavlja škole u svim mjestima gdje je to moguće bez obzira na loše trendove što se tiče broja djece. Nažalost djece je svugdje malo. Nadamo se da će ti trendovi u budućnosti biti drugačiji, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić.