Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Casper očarao djecu

15.09.2011. 22:00
Casper očarao djecu


Nije samo šah što djeca uče u igraonici. Potiče se kreativnost djece kroz likovni odgoj. Veliko dvorište pretvoreno je dječje igralište, tako da djeca provode dosta vremena u igri na čistom zraku. Uče se osnove talijanskog jezika i predškolci se spremaju za početak škole


Moje djete svaki dan se veseli odlasku u Dječju igraonicu Casper i navečer se raduje sutrašnjem povratku. Suprug i ja smo prezadovoljni! Po djetetovu ponašanju vidim da se ovdje radi dobro s djecom, da postoji zdrava i pozitivna atmosfera koju i samo djete djete prepoznaje. U Casperu je atmosfera kao da su se sva djeca okupila kod jednog prijatelja kod kuće na rođendanu te se igraju, a usput nešto i nauče, kaže Iva Letilović čije dijete je član igraonice već treću godinu.
Dječja igraonica Casper, koja djeluje u sklopu Šahovskog kluba Casper u ŠRC Franka Lisice, jedno je od posebnih mjesta u gradu i definitivno sadržaj kakav Zadar treba imati za svoju djecu.
Predsjednik Caspera Veljko Šagi osnovao ju je prije osam godina kako bi se djeca kroz zabavu upoznala s kraljevskom igrom koja, s čime se slažu stručnjaci i pedagozi, ima veliki utjecaj na formiranje karaktera i ličnosti.
Inače Casper je u okvirima hrvatskog šaha baš poznat po svojoj školi šaha iz koje izlaze najmlađi državni prvaci. I sada su dva člana kluba, Marta Antulov i Matej Levačić, na Prvenstvu Europe u Bugarskoj, gdje su nastup izborili odličnom plasmanom na Državnom prvenstvu.
– Želim da se djeca u igraonici igraju s figurama. To je za početak dovoljno, da se upoznaju sa šahom, kaže Šagi.
Nije samo šah što djeca uče u igraonici. Potiče se kreativnost djece kroz likovni odgoj. Veliko dvorište pretvoreno je dječje igralište, tako da djeca provode dosta vremena u igri na čistom zraku. Uče se osnove talijanskog jezika i predškolci se spremaju za početak škole. I tu su iskustva roditelja pozitivna.
– Moj sin je iz Caspera krenuo u školu. On nema nikakvih problema s prilagodbom. Nakon prvog dana škole došao je kući i rekao: ‘Pa mi smo isto tako učili i u igraonici, prvo dignuti ruku, a onda mogu nešto reći.’ Fascinira me koliko je naučio talijanskog. Razumije jako puno toga. On je prije naučio brojiti na talijanskom nego na hrvatskom, kaže Mate Skoblar.
– Dijete mi je išlo i u druge vrtiće i svako jutro prije odlaska bilo je ‘neću ići’. Ovdje toga nema. To je mene i suprugu preporodilo. Moje iskustvo s Casperom je jako pozitivno.
O djeci brine pet teta, a kako izgleda jedan dječji dan u igraonici, govori teta Margita Gurdulić.
 – Djeca dolaze oko 8-9 sati. Slijedi doručak, zatim do ručka u podne izlazimo vani. Imamo radionice, igraju se u pijesku, na toboganu ili u kućici na stablu. Sa svakim djetetom se radi na šahu. Tri tete stalno s njima razgovaraju na talijanskom. Nakon ručka kraći odmor pa ponovno idemo vani ako nam to dopušta vrijeme. Ako ne, onda unutar kluba organiziramo radionice.


 IGRAONICA POTREBNA ZADRU




– Informacije koje imam od roditelja kažu mi da se u Dječjoj igraonici Casper radi vrijedno i kvalitetno. Djeca se tamo educiraju i usmjeravaju prema šahu. Iz nje je izišlo nekoliko kvalitetnih šahista. Ona je potrebna i važna za naš grad, kaže pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Radovan Dunatov.