Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mirko Norac izlazi na uvjetnu slobodu

15.09.2011. 22:00
Mirko Norac izlazi na  uvjetnu slobodu


Norac je bio u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001. pa je već nekoliko mjeseci imao pravo tražiti prijevremeno puštanje. Najprije je osuđen za ratne zločine na gospićkom području na 12 godina, a potom za zločine u Medačkom džepu na šest godina


Povjerenstvo za  uvjetni otpust Ministarstva  pravosuđa odlučilo je uvjetno  pustiti na slobodu bivšeg generala Mirka Norca nakon što  je odlužio više od dvije trećine  15-godišnje zatvorske kazne  za ratni zločin, doznaje se sinoć od njegova odvjetnika  Vlatka Nuića
Nuić, koji još nije dobio  odluku i obrazloženje, rekao  je da će Norac iz kaznionice u  Lipovici u kojoj je proveo nekoliko zadnjih godina biti  pušten čim se provede sva potrebna procedura, uobičajena  u takvim slučajevima. Očekuje da bi to moglo biti krajem  studenog ove godine.
Norac će ostatak kazne odsluživati na slobodi uz  određene uvjete koji će biti  navedeni u odluci povjerenstva, rekao je Nuić.
Norac je bio u zatvoru više  od deset godina, od ožujka  2001. pa je već nekoliko mjeseci imao pravo tražiti prijevremeno puštanje. Najprije  je osuđen za ratne zločine na  gospićkom području na 12  godina, a potom za zločine u  Medačkom džepu na šest godina. Kad je i druga presuda  postala pravomoćna Vrhovni  mu je sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina.
Njegov odvjetnik podnio je  zahtjev da ga se pusti na slobodu početkom svibnja. Povjerenstvo za uvjetni otpust je  prema ranijim najavama  Norčeva odvjetnika trebalo tijekom lipnja odlučivati o  puštanju Norca na slobodu, a  zatim je odlučeno da će se o  njegovoj molbi raspravljati u  rujnu.
Obrana je ranije tražila i  izvanredno ublaženje kazne,  o čemu treba odlučiti Vrhovni sud. Ublaži li sud Norcu  kaznu za toliko će mu se  umanjiti odsluživanje kazne  na slobodi.
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih  snaga Ivo Josipović Norcu je  u rujnu prošle godine oduzeo  generalski čin zajedno s Branimirom Glavašom i Vladimirom Zagorcem koji su također pravomoćno osuđeni.