Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Patnja je sastavni dio života

15.09.2011. 22:00
Patnja je sastavni dio života


Ne treba križeve tražiti, oni će nas stići. Nitko nije pošteđen od toga. Različiti su križevi. Svakome je Bog odredio križ koji može nositi. Smisao naše boli je u Sinu Božjemu – rekao je fra Miroslav Barun


Svetu misu u crkvi sv. Marije u Zadru na blagdan Gospe Žalosne predvodio je fra Miroslav Barun, gvardijan samostana sv. Mihovila.
– Blagdan Gospe Žalosne nam želi reći da je patnja sastavni dio života, poručio je fra Miroslav dodajući da ona ima smisao u Bogu.
– Svakodnevno na našim cestama, nažalost, stradaju i umiru mnogi ljudi, osobito mladi, započeo je fra Miroslav Barun svoju propovijed istaknuvši kako je u životu važno suosjećati s patnicima, to jest stati uz njih te biti supatnik i potpora na njihovom putu.
– Mi Hrvati za ovaj blagdan imamo naslov Gospa Žalosna. Postoji i naziv Gospa od sedam rana ili sedam žalosti. Prva njezina bol bila je kad je kao mlada majka došla u hram gdje ju je dočekao starac Šimun. On joj je rekao da će njoj samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca. Ona je suotkupiteljica i supatnica sa svojim Sinom. Tako je s pravom postala Gospa Žalosna i ne samo Gospa od sedam žalosti, nego bezbroj. Najteža njezina bol bila je kada je Isus Krist osuđen na smrt, kazao je propovjednik.
– Patnja ne znači da se mi ne smijemo radovati, naveo je fra Miroslav, dodajući da je potrebno vidjeti u životu puno toga lijepoga i tome se veseliti.    
– Ne treba križeve tražiti, oni će nas stići. Nitko nije pošteđen od toga. Različiti su križevi. Svakome je Bog odredio križ koji može nositi. Bol i patnja su sastavni dio života. Ako želite biti Kristovi sljedbenici, pozvani ste prihvaćati križeve života, zaključio je fra Miroslav Barun.