Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstava razumljiva svakom gledatelju

15.09.2011. 22:00
Predstava razumljiva svakom gledatelju


“Decipula” je predstava koja ne koristi jezike, a razumljiva je svakom gledatelju gdje god je smjestili


Ubrzo nakon  premijere na Zadru snova  prikazana je i prva repriza  zadarske predstave “Decipula”. Kneževa palača pokazala se pravim izborom za  drugo prikazivanje “Decipule” koja je premijerno igrana  u Sv. Dominiku. Iako se  redateljica Vjera Vidov na  početku ispričala jer predstava zbog tehničkih poteškoća neće biti prikazana  uz svjetlosni show, gledatelji  su gledajući “Decipulu” u  “crno-bijelom” prikazu, umjesto izgubili, doživjeli jednu  novu dimenziju ove predstave. Bio je to pun pogodak.
Vjera Vidov, dugogodišnja  glumica Kazališta lutaka,  okušala se ovom predstavom prvi puta u ulozi redateljice. Kako se Vidov u  svojoj profesionalnoj karijeri više puta susretala s  fizičkim teatrom, radila je s  vrhunskim mentorima fizičkog teatra u okviru organizacije MAPA te povremeno boravila na akademijama koje je MAPA organizirala u Hrvatskoj i vani   (Berlin, Bukurešt), nije ni  čudno da je njezin režijski  prvijenac projekt fizičkog  teatra.
Predstava traje svega 30  minuta, a svojevrsni je kolaž  glazbe, plesa i efekata. Troje  umjetnika: Iva Burčul  (ples), Marta Musap (glas) i  Vedran Miočić Stošić-Gumeni, kreću u istraživanje  onih zajedničkih, univerzalnih mjesta koja kopkaju suvremenog čovjeka. Električna gitara Gumenog u  kombinaciji sa snažnim glasom mlade Marte Musap te  gipkošću i silovitošću plesa  Burčul podiže ovu predstavu na vrlo visoku izvedbenu  razinu. Jedna je to od onih,  može se bez straha reći, koje  bi trebale predstavljati zadarski teatar u Hrvatskoj i  izvan nje. “Decipula” je predstava koja ne koristi jezike, a  razumljiva je svakom gledatelju gdje god je smjestili.
Napomenimo još samo da  se “Decipula” nakon premijere u zatvorenom, savršeno  uklopila u otvoreni prostor  Kneževe palače te da je,  unatoč tome što je premijera  tek nedavno prikazana, i “repriza” bila odlično posjećena.