Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I Milanović “glasao” za Plenkovića

15.09.2016. 22:00


Iako i novu Vladu sastavljaju HDZ i Most, kaže Božo, nije to više isto, nije teško, ljudi su – dogovorit će se. Petrov poručuje kako Plenković nije Karamarko, a nema s druge strane ni Milanovića kojim bi u svrhu ucjena i vladajućih tražbina mahao pred nosom zajapurenim HDZ-ovcima prijeteći prelaskom drugom taboru. Došlo je Boži – posloži ili “oružje” odloži.
Svoje je političko koplje bacio u trnje ratnik Milanović koji se umjesto HDZ-ovih bukača, kao prvi socijaldemokrat, prometnuo u desnu namigušu uvjeravajući onda prekasno i promašeno svoje birače kako je on uvijek bio i ostao lijevo.
Vjerojatno i jest samo što je u kampanji potpuno izgubio kompas pa ga više nisu mogli slušati ne samo HDZ-ovci, nego ga nisu mogli pratiti ni njegovi glasači. Ostaje veliko pitanje zašto je Milanović vodio takvu kampanju konfuznog političkog smjera koji, kako se pokazalo, ne samo da nije bio “siguran” nego je bio potpuno promašen. Naime, vrlo je intrigantno kako netko s tolikim političkim iskustvom kao Milanović nije mogao pročitati raspoloženje birača i trezveno zaključiti kako mu skretanje na teren HDZ- a, toliko da bude desniji i od te stranke, neće osigurati niti jedan glas više, a da će izgubiti na tisuće?! Zapravo je nevjerojatno da netko tko je desetljeće živio politiku te imao i svojih svijetlih istupa tako pogrešno procijeni. Milanović je svojim dodvoravanjem desnici dok mu HSS-ovac Beljak pridržava klonulu ljevicu, “glasao” za Plenkovića!
A novi šef HDZ-a djelovao je na Milanovića kao hladan tuš gaseći njegove vatrene govore gotovo dosadnim ponavljanjem o novom HDZ-u iako je većini jasno kako ga on ipak nije mogao promijeniti preko noći. Ustrajno je Plenković ostajao miran i ne dižući ton u političkim obračunima zasigurno iznervirao temperamentnog Milanovića, kojemu je možda i pao na pamet Karamarko s kojim je znao kako. No, zaboravio je čelnik potučene Narodne koalicije kako bi s obzirom da su ovo bili drugi izbori u kratkom vremenu biračima sada stvarno moglo prekipjeti od ponovnog bildanja političkih mišića na ideologiji, podrugivanju, ironiji, bez prepoznatljivih gospodarskih programa. Zaboravio je kako je percepcija glasača, a ne nužno pravo stanje stvari, zapravo presudna najprije u odluci o samom izlasku na izbore, te onda i u najvažnijem – davanju glasa, povjerenja. Tvrdeći dijelom i s pravom kako je HDZ-ovo “Vjerodostojno” licemjerno, sam je Milanović putem, a da toga, izgleda, nije bio svjestan, izgubio svoju lijevu vjerodostojnost. Nije računao s ovakvim izbornim porazom i nije imao izlaza nego povući se. Bez Milanovićevih dosjetki i verbalnih bravura mnogima će na političkoj sceni možda biti dosadno, no on se, kako reče, “sigurno u životu neće dosađivati”.
Kao i uvijek kada se netko makne iz dometa političkih reflektora na njega se sruči drvlje i kamenje, pa se tako ovih dana događa i Milanoviću, kako u javnosti tako i u njegovoj stranci u kojoj sada kada se on neće kandidirati za šefa stranke “uskrsavaju” kandidati za tu poziciju, a ranije se primjerice Picula, kojega su svojedobno zazivali, nije usudio. Govori to kako Milanoviću uz sav njegov osebujni politički stil na hrvatskoj političkoj sceni pripada značajno mjesto.
Oni koje sada treba pratiti i na njih se kritički osvrtati kako bi bili uspješniji i bolji su HDZ-ov spasitelj Plenković i Mostov “arhitekt” Božo Petrov pred kojima je veliki ispit odgovornosti prema biračima.
Psihijatru Petrovu ne bi trebalo biti teško zaključiti kako je HDZ u psihološkoj i svakoj drugoj prednosti pri određivanju uvjeta i kriterija za sastavljanje Vlade, jer u svakom trenutku mogu ga poklopiti kako imaju i alternativa. Možda je zato Petrov pomirljiv i oduševljen kako dobro idu pregovori, možda od ushićenja odustane i od ovih jamstava kao i ranije od potpisa kod javnog bilježnika?!
Plenković će već kod izbora svog tima pokazati koliko je uistinu vjerodostojan, koliko je spreman odreći se svih onih koji bi ugrožavali sliku njegovog novog „europskog” HDZ-a i neće mu biti lako. Zaslužan je za bacanje u drugi plan onog besplodnog ideološkog prepucavanja i svojevrsno smirivanje političkih tenzija u kampanji, no to ne znači kako će ga svi HDZ-ovci u tome moći i htjeti pratiti. Stabilna Vlada je u interesu građana Hrvatske. Kažu pregovarači i brzo će se formirati, dodaju birači – samo da brzo i ne zapne.