Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PRVI DOKTORAT O POGLAVNIKU “Crkva nije štitila Pavelića na početku izbjeglištva”

15.09.2016. 22:00
PRVI DOKTORAT O POGLAVNIKU “Crkva nije štitila Pavelića na početku izbjeglištva”


Prva disertacija o Anti Paveliću obranjena je jučer na Sveučilištu u Zadru. Ante Delić obranio je doktorski rad pod naslovom “Djelovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953. godine” pred stručnim povjerenstvom kojeg su činili Ante Bralić, Zlatko Begonja i Mario Jareb. Upravo činjenica da je riječ o prvom doktorskom radu koji se bavi likom i djelom poglavnika NDH privukla je velik broj publike, ali i kontroverzi u javnosti o samom sadržaju disertacije koja se bavi čovjekom koji je do 1945. bio na čelu kvislinške NDH. Među ostalima tu su bili rektorica zadarskog Sveučilišta dr. sc. Dijana Vican, prorektor dr. sc. Josip Faričić, a u publici je bio i bivši rektor dr. sc. Ante Uglešić, kao i brojni kolege povjesničari.
U uvodnom dijelu rada Delić daje opći okvir u kojem je djelovao Ante Pavelić, kao i njegovu djelatnost u navedenom razdoblju. Dr. Bralić ističe kako fokusna tema doktorata nije bilo djelovanje Ante Pavelića kao poglavnika NDH, te je u skladu s time dana sumarna slika njegova djelovanja u tom razdoblju. Nadalje Bralić navodi kako je najznačajniji dio doktorata posvećen skrivanju Ante Pavelića u Austriji i Italiji sve do odlaska u Argentinu 1948. godine.
– Doktorand Delić u ovoj disertaciji napravio je minuciozni rad u kojem je rekonstruirao Pavelićevo djelovanje na temelju izvorne građe i literature. Pri tome se koristio literaturom i izvorima iz američke i britanske provenijencije, jugoslavenskom i emigrantskom literaturom i izvorima, a kao najvažniji izvor koristio je osobnu arhivu Ante Pavelića, koja je bila u vlasništvu njegove pokojne kćeri Višnje Pavelić. Pri tome taj posao nije bio nimalo lak budući da oko ovog razdoblja postoji najviše mistifikacija, konfabulacija i klasičnih izmišljotina, i to ne samo sa strane njegovih protivnika, nego i sa strane njegovih suradnika u emigraciji. U prvom redu doktorand je dokazao da zapadni saveznici nisu Pavelića niti čuvali, niti skrivali, što je osobito neprijeporno za njegovo austrijsko razdoblje emigracije, ističe Bralić, navodeći također kako tijekom austrijskog razdoblja emigracije Pavelić nije imao nikakvu podršku Katoličke crkve, što je Delić nedvojbeno dokazao. Bralić navodi kako je Delić nedvojbeno dokazao kako Zavod Sv. Jeronima nije imao nikakvu ulogu u skrivanju Ante Pavelića i da ga Vatikan nije posebno štitio, barem ne na početku izbjeglištva.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU