Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stranke sporazumom štede vrijeme i novac

15.09.2016. 22:00
Stranke sporazumom štede vrijeme i novac


U Hrvatskoj gospodarskoj komori Zadarske županije jučer je održano stručno predavanje o Rješavanju privatno-pravnih sporova mirenja po Zakonu o mirenju iz 2011. godine posredstvom Centra za mirenje pri HGK. Predavači su bili emeritus dr. sc. Krešimir Sajko, inače predsjednik Centra za mirenje i Mihajlo Dika, predsjednik stalnog arbitražnog sudišta.
Emeritus Sajko istaknuo je kako se putem Centra za mirenja HGK mogu rješavati sporovi iz građanskog prava, prava društava i trgovačkog prava. Istaknuo je kako je ovaj postupak zapravo mehanizam koji pomaže u rješavanju privatno-pravnih sporova izvan državnih sudova na koji način se između ostaloga brže dolazi do rješenja spora, a kao prednost, odnosno razlika u odnosu na sporove koji se vode pred državnim sporovima, stranke u postupku imaju mogućnost odabira izmiritelja.
Da bi se neki spor između stranaka riješio potreban je dragovoljni pristanak obiju strana, istaknuo je Sajko te dodao kako potom proceduralno slijedi postupak dostave pisanog zahtjeva za mirnim rješenjem koji je potrebno uručiti Centru za mirenje, a nakon toga stranke mogu izabrati izmiritelja – osobu od povjerenja, te krenuti u rješavanje. Naglasio je kako je bitno da to rješenje ima klauzulu izvršnosti ili ovršnosti, kako bi se odmah potom moglo krenuti u realizaciju, odnosno naplatu dugovanja, a napomenuo je da je, obzirom na činjenicu da je i Hrvatska članica EU, na ovaj način moguće rješavati i sporove sa strankama iz drugih država.
– Ako se stranke slože sklapa se nagodba koja je potom, ukoliko sadrži klauzulu izvršnosti, automatizmom izvršna, čime se značajno skraćuje cijeli proces rješavanja spora, ali i štedi novac, kazao je Sajko.