Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U konkurenciji muzeji iz 12 slavenskih zemalja

15.09.2016. 22:00
U konkurenciji muzeji iz 12 slavenskih zemalja


Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je naš Muzej i grad Zadar dobio priliku da se upravo tu, kod nas održi svečana dodjela 3. po redu nagrade ŽIVA, nakon što smo lani u Sankt Petersburgu osvojili nagradu za kreativnost. Želim puno sreće svim kandidiranim muzejima – rekao je jučer Ivo Fadić direktor Muzeja antičkog stakla u Zadru, a u povodu otvorenja svečanosti dodjele nagrada.
Naime, zadarski Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine je domaćin 3. dodjele nagrade ŽIVA za najbolji slavenski muzej u organizaciji Foruma slavenskih muzeja. U konkurenciji se natječu muzeji iz 12 slavenskih zemalja u šest zasebnih kategorija.
Goste iz Bjelorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije, Slovačke i Srbije, pozdravio je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je izrazio i svoje zadovoljstvo što se ovogodišnja svečanost dodjele nagrada održava baš u Zadru.
– Proteklih osam godina od kada je otvoren, Muzej antičkog stakla bilježi rekordan broj posjetitelja i u ovom su Muzeju do sada održane mnoge sjajne manifestacije. Zadar je grad star tri tisuće godina, tako da su ovakva i slična događanja najbolji doprinos njegovanju i očuvanju zadarske bogate povijesti i kulture. Mi u Zadru ulažemo puno energije i znanja da očuvamo naše kulturno blago i imamo dobru suradnji i s UNESCO-om. Iako je dodeljivanje ove prestižne nagrade tek večeras, ja već sada unaprijed čestitam pobjedniku u svoje osobno, i u ime Grada Zadra – naglasio je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, dok je predsjednica Foruma slavenskih kultura Andreja Rihter dodala kako nagrada Živa iz godine u godinu – raste…
Na inicijativu ekspertnog tima zemalja članica Foruma slavenskih kultura, 2012. godine utemeljena je dodjela nagrade ŽIVA. Ove godine se natječu i četiri hrvatska muzeja – Muzej vučedolske kulture, Muzej sinjske Alke, Muzej betinske drvene brodogradnje i Muzej krapinskih neandertalaca.