Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Predgrađe dobre nade

Autor: Šime Ćurko

15.10.2009. 22:00
Predgrađe dobre nade

Foto: Vedran SITNICA



Očekujemo nervozni Inter koji nas sigurno gleda kao priliku za izlazak iz krize. Ne smijemo im dopustiti da se to i dogodi – kaže Zebić


Dalibor Zebić prije svakog gostovanja njegove momčadi sjeti se 2. kolovoza ove godine. Tada je Zadar pobijedio Hajduk u Splitu, a to je nakon godine i pol dana bio prvi gostujući trobod Zadrana. Nakon Splita Zadrani su se vratili u “normalu” porazima u Karlovcu, Čakovcu i Osijeku.
– I prije Intera reći ću ono što kažem uoči svakog gostovanja, a to je da se svi nadamo ponavljanju igre, naravno i rezultata, iz utakmice s Hajdukom. Ne znam koliko sam već puta rekao da ne možemo živjeti samo od domaćih utakmica. To se pokazalo prošle, a potvrđuje se i ove sezone – u uvodu će Zebić čija momčad ide u goste protivniku koji je izgubio posljednjih šest utakmica.
– Baš zbog toga očekujemo nervozni Inter koji nas sigurno gleda kao priliku za izlazak iz krize. Ne smijemo im dopustiti da se to i dogodi već ih ostaviti najmanje na sadašnjih šest bodova razlike. U tom kontekstu nama je i bod dobar, ne toliko jer bismo time značajno popravili plasman već zbog samopouzdanja koje nam je očito izgubljeno kad je riječ o gostujućim utakmicama. Očekujem da ćemo što duže držati egal, a onda pokušati postići gol i još više dovesti Inter u nervozu.
Ljubičić na klupi
Zebić zna da je svaki postignuti gol njegovoj momčad ove sezone donio najmanje bod.
– Mi smo potpuno druga momčad nakon što postignemo gol. Igramo mnogo opuštenije i tada u pravilu ne gubimo utakmice. Problem je naravno što dajemo malo golova, a posebno moramo biti oprezni da u ranoj fazi utakmice ne primimo gol. To nas je svaki put do sada skupo koštalo. Očekujem i da će nam se otvoriti u napadu i da će Terkeš i Šaranović početi zabijati.
Za Zaprešić Zebić najavljuje zatvorenu formaciju, zbog koje će Marin Ljubičić i Ivan Ćurjurić iz prvih 11 preseliti na klupu.
– Želimo nešto promijeniti u momčadi jer ne možemo igrati onako kako smo igrali na posljednje tri gostujuće utakmice. To znači da moramo biti mnogo čvršći u bloku i uopće u obrambenom dijelu. Stoga će Ćurjurić i Ljubičić biti na klupi spremni ući svakog trenutka kad to eventualno bude potrebno. U veznoj liniji nam trebaju igrači koji će kvalitetno odigrati obrambeni dio i zato će Bećiri biti na zadnjem veznom umjesto Ljubičića. O tome tko će na mjesto Ćurjurića još nisam odlučio.
Obrana napada
Novinare je začudilo što je Ljubičić, do sada nezamjenjiv, među pričuvama, pa se posumnjalo da je to Zebićeva “pila naopako”.
– Nema skrivenih poruka niti pokušaja zavaravanja protivnika. Ljubičić će biti na klupi. Nema smisla na svakom gostovanju ponavljati iste stvari i svaki put se kući vraćati dodatno frustrirani. U načinu na kojem smo do sada igrali nije bilo dovoljno čvrstine u obrani i to ćemo u Zaprešiću pokušati promijeniti.
Napad je najbolja obrana, reći će neki nogometni teoretičari. Za Zebića nema pravog napada bez prave obrane.
– Činjenica je da smo čvrstinom u obrani uzeli svih 14 bodova. Očekujem stoga da će se iz prave obrane u Zaprešiću otvoriti i u napadu. S druge strane iz neorganizirane obrane ne može se ništa konkretnije posložiti u napadu.
Toliko od Zebića, koji je, eto, najavio sasvim novi Zadar. Od momčadi koja je dugo težila nadigravanju s protivnikom Zadar se polako pretvara u momčad koja je sklona i nekoj verziji bunkera. To se čini i logičnom odlukom jer je Zadar odavno pokazao da ne može igrati na logiku da je najvažnije zabiti gol više, veći ići na to da primi gol manje.


 MOŽDA JE PETAK SRETNIJI IZBOR




U svakakve se “čarolije” uzdaju Zadrani pred odlazak u Zaprešić. Od zakona velikih brojki do – termina utakmice. Tako je Josip Bajlo, sportski direktor, jučer objasnio da subotnje gostujuće utakmice Zadru ove sezonu nisu donijele ništa osim poraza. Ona na kojoj je Zadar pobijedio, protiv Hajduka na Poljudu, odigrana je u nedjelju. Dakle, kad ne ide subotom možda će petak biti sretniji izbor.


 BEZ JONJIĆA, ALIMANOVIĆA I CELE


U momčadi za Inter nema Mateja Jonjića, koji ima tri žuta kartona. Na Jonjićevom mjestu stopera zaigrat će Bruno Šiklić, koji će se tako u momčadi naći prvi put nakon 15. kolovoza kada je u 4. kolu Zadar poražen u Karlovcu (2:0). Na toj je utakmici Šiklić zaradio i crveni karton, a kasnije ga Zebić više nije koristio. Štoviše, Šiklić je čak i trening utakmice uglavnom promatrao s tribine.
U Zaprešić neće putovati ni Sabit Alimanović te Semiran Cela, dvojac koji je ovo ljeto najavljen kao značajno osvježenje u momčadi. I dok je za Celu Zebić rekao da očekuje da će biti u konkurenciji za 12. kolo kada je Zadar domaćin Rijeci za Alimanovića je konstatirao da trenutačno “baš i nije najbolje”.
– Alimanović nam može mnogo pomoći, ali se malo opustio i mislim da će mu to što ne putuje u Zaprešić dobro doći da se trgne i vrati među igrače na koje možemo računati.
Vjerojatni sastav: Ježina – Šiklić, Milin, Puljić – Bilaver, Bećiri, Jerbić, Surać, Jozinović – Terkeš, Šaranović. Pričuve: Gluić, Skočibušić, Ljubičić, Ćurjurić, Mitrović, Mršić, Santini.


 INTER U RECESIJI


Niz od šest poraza Intera započeo je u 5. kolo u domaćoj utakmici protiv Šibenika. Čini se da Zaprešićani i nisu imali previše sreće budući da su čak pet utakmica izgubili golom razlike.
5. kolo: Inter – Šibenik 0:1, 6. kolo: Karlovac – Inter 1:0; 7. kolo: Inter – Dinamo 0:1; 8. kolo: Međimurje – Inter 2:1; 9. kolo: Inter – Croatia 1:2; 10. kolo: Osijek – Inter 4:2.