Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turističke nagrade najboljima

Autor:

15.10.2009. 22:00
Turističke nagrade najboljima

Foto: Adam VIDAS



Zadarski list u  suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije dodijelio je nagrade najzaslužnijim pojedincima i ustanovama za odlične ovogodišnje rezultate Zadarske županije u turizmu, a sve u sklopu akcija Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad, Biramo najljepši vrt i Biramo najrestoran i najkonobu s izvornom gastoponudom.
Tijekom ljeta u redovnom prilogu Zadarskog lista Eko turist 023 predstavljena su sva naša mjesta od Zadra pa do rubova Velebita i Starigrada, pučinskih otoka s Božavom i Salima, paškog djela naše županije i kompletna obala do Pakoštana. Također predstavljeno je sedam vrtova te desetak restorana i desetak konoba pri čijem predstavljanju smo stavljali naglaskom na hrani koju pripravljaju na bazi tradicije uz neizostavnu primjesu vlastite kreativnosti.
– U teškoj godini koja je vrvila katastrofičnim procjenama i najavama mogu kazati da Zadarski list uz sav oprez i upozorenja na razmjere svjetske krize nije upao u negativnu euforiju u kojoj su neki predviđali turistički pad od 20 pa do 30 posto. Slijedili smo u svojim napisima misli struke, zdravog razuma i nešto subjektivizma i navijanja jer je turizam kao što znamo optimistička djelatnost. U tom smislu računali smo na naše adute – blizina i dostupnost kod odluka u zadnji tren te vrlo dobre cestovne povezanosti. Pokazalo se to ključnim, ali nikako ne zaboravim da je i prepoznatost Hrvatske, a unutar toga Zadra i Zadarske županije kao i rad stotine profesionalaca učinio svoje, rekao je glavni urednik Zadarskog lista Luka Perić.
Ostvarenim turističkim rezultatima zadovoljan je i predsjednik TZ Zadarske županije Marino Buljanović:
– Pred početak sezone mislili smo kako je ostvarivanje prošlogodišnjih rezultata SF.  Međutim, danas svi podaci govori da smo dobro radili. Mi imamo porast noćenja od jedan posto te smo uz Istarsku jedina županija koja je ove godine ostvarila porast. To je rezultat kvalitetnog rada i kvalitetnih priprema.
Zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u ovoj turističkoj godini nije krio ni zadarski župan i budući predsjednik TZ Zadarske županije Stipe Zrilić:
– Potvrdili smo da smo jedna od najturističkijih županije u Hrvatskoj. To ne govorimo mi nego drugi i brojke. U prvih devet mjeseci ostvarili smo više od milijun dolazaka i preko sedam milijuna noćenja. Ovaj uspjeh se dogodio zalaganjem svih vas u turizmu i ja vam u svoje i u ime Zadarske županije zahvaljujem na tome.
Kao najzaslužnije za dobre turističke rezultate nagrađeni su grad  Zadar u kategoriji gradova s više od 20.000 stanovnika, Biograd na moru u kategoriji gradova do 10.000 stanovnika. Nagrada za najuređeniji trg pripala je Spomen parku Petra Zoranića – Ninjanina u Ninu, nagrada za najuređeniju plažu plaži Dražice u Biograd na moru, najuređeniji TIC je TIC općine Starigrad.
Vrt obitelji Lenkić iz Bibinja proglašen je najljepšim u Zadarskoj županiji. Priznanje za najbolju turističku ponudu povjerenstvo je dodijelilo Garden festivalu, nagrada za suvenir godine baziran na autohtonosti, orginalnosti i tradiciji pripala je Suvenirskog program paketu Solane Nin. Dario Profaca dobio je priznanje kao zaslužni pojedinac u turizmu za najjednostavnije kazano životni i radni vijek posvećen turizmu te time doprinos turističkom razvoju Zadra i Zadarske županije. Posebno priznanje za unapređenje turističke ponude dodijeljeno je Muzeju antičkog stakla u Zadru za unapređenje naše kulturne ponude čime su u prvoj godini djelovanja privukli iznimnu pažnju svake pa i turističke javnosti. Posebno priznanje dodijeljeno je i Jedriličarskom klubu Uskok za afirmaciju Zadra kao nautičkog i jedriličarskog centra. Također posebno priznanje dodijeljeno je i Gradu Pagu za organizaciju obilježavanja 50-godišnjice manifestacije “Paški ljetni karneval. Ove godine nagrada za najbolji restoran otišla je restoranu Marine olive island u Sutomišćici, a priznanje za najbolju konobu konobi Branimir u kraljevskom gradu Ninu.