Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski čistači stižu na trokolicama

Autor: Elza Radulić-Toman

15.10.2009. 22:00
Zadarski čistači stižu na trokolicama

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarske ulice i dalje će se mesti brezovim metlama. Dapače, Čistoća godišnje kupi 1.200 komada brezovih metli, a nabavlja ih kod istog isporučitelja u Lici već više od trideset godina!


Kako bi Zadar bio lijep koliko je čist Čistoća je opet krenula s novom akcijom za uredniji grad. Upravo su nabavljene dvije trokolice, specijalna mala gradska vozila za potrebe čišćenja grada. Trokolice su zapravo prvi Čistoćini tricikli na motorni pogon, radne zapremnine po 50 kubika, kupljene su u Italiji u poznatoj tvornici malih specijalnih vozila “Piaggio”. Njih će koristiti gradski čistači, kako bi lakše i brže stigli na radno mjesto, jer će se voziti na motorni pogon, a ne na nožni, kako to inače rade gurajući svoje teške bicikle, na kojima su i košare i kompletna oprema za čišćenje. Nove motorne trokolice također imaju košare za otpad, kao i potrebnu opremu, među ostalim i brezovu metlu, stari prokušani alat za čišćenje ulica.
Od direktora zadarske Čistoće Tomislava Ćurka saznajemo da se uopće ne razmišlja o napuštanju brezovih metli, dapače, da su one najbolje i najprikladnije za čišćenje asfalta, da najduže traju te da će se zadarske ulice i dalje mesti brezovim metlama. Dapače, Čistoća godišnje kupi 1.200 komada brezovih metli, a nabavlja ih kod istog isporučitelja u Lici već više od trideset godina!
Dakle, novonabavljene trokolice namijenjene su čistačima koji svakoga dana putuju od Čistoće do Puntamike te onima koji također godinama daleko guraju bicikle do Sokinog briga i Crvenih kuća. Ti čistači sada ujutro voze bicikle i kilometrima daleko, do gradske zone koju moraju mesti i na kraju radnoga vremena, umorni opet vraćaju nožnim pogonom bicikle u dvorište Čistoće. Ako se pokaže da su nove motorne trokolice dobre, kaže direktor Ćurko, Čistoća će nabaviti još takvih malih vozila za svoje čistače koji svakodnevno metu zadarske ulice.