Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Eko etno priča je sjajna

15.10.2010. 22:00
Eko etno priča je sjajna


Josipović se na Višnjiku zadržao gotovo dva sata, više nego što je to bilo predviđeno protokolom. Obišao je sve štandove i razgovarao s izlagačima
Eko-etno priča je sjajna. Ona pokazuje da Hrvatska može, zna, da ima vlastitu pamet i vlastitu tradiciju koja zaista vrijedi i to na estetskom, kulinarskom planu i na planu opće kulture. To je nešto s čime ćemo mi sutra u europskoj zajednici naroda biti ponosni i biti prepoznati, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tijekom jučerašnjeg obilaska Eko – etno sajma koji se održava u Zadru.
Josipović se na Višnjiku zadržao gotovo dva sata, više nego što je to bilo predviđeno protokolom. Obišao je sve štandove, razgovarao s izlagačima, saslušao njihove probleme i ideje. Najviše se zadržao na štandovima Zadarske županije gdje je uživao u domaćim delicijama, sirevima i suhomesnatim proizvodima.
– Poljoprivreda je jedan od aduta koje Hrvatska ima i dobro je da se na mnogim područjima vodi briga o autohtonosti proizvoda. Sigurno je da država tu mnogo može pomoći i to ne samo subvencijama, koje će imati svoja poseban pravila u EU, nego i jednom brigom za organizirani plasman poljoprivrednih proizvoda. Hrvatska ima problem što proizvodi premale količine da bi bili prepoznati na zahtjevnim tržištima. Upravo zato organizacija zajedničkog nastupa i branda je iznimno važna. Eksperti s kojima sam često razgovarao kako plasirati proizvode ove vrste savjetuju da se formira jedan zajednički brand koji će učiniti Hrvatsku jaču na tim tržištima. Razgovori sa stručnjacima i samim poljoprivrednicima doprinose stvaranju svijesti o tome da znamo, da možemo, a i svijesti o tome što treba popraviti, rekao je predsjednik Josipović te dodao:
– Vani su mnogi zainteresirani za naše proizvode. Kad poklanjam stranim državljanima nastojim da je to nešto s repertoara naše nacionalne ekonomije. Svi se tome dive, zadovoljni su, a onda pitaju gdje to ima kupiti. Moramo učiniti da strani državnici i građani nađu u trgovinama hrvatske proizvode.