Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Premuda će prva imati ekološku rasvjetu

15.10.2010. 22:00
Premuda će prva imati ekološku rasvjetu


Jedna od prvih akcija nakon registracije Udruge bit će vezana za otok Premudu, gdje smo pokrenuli inicijativu za postavljanje ekološke rasvjete. U tome imamo potporu i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, kao i lokalne uprave i samouprave, kazao je Ivo Dijan
Prije nekoliko dana u Artatorama na Lošinju u Pastoralnom centru sv. Leopolda Mandića, u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza, je održana osnivačka skupština Udruge za zaštitu noćnog neba – Naše nebo. Udrugu su osnovali predstavnici astronomskih društava iz Malog Lošinja, Zadra, Korčule, Koprivnice i Korenice. Za predsjednika je izabran Korado Korlević, prof., za dopredsjednika Boris Štromar, ing., a za tajnika Dorian Božičević, mag. teol. Udruga će djelovati na čitavom teritoriju Hrvatske, a sjedište će joj biti u Malom Lošinju.
Udruga za zaštitu noćnog neba – Naše nebo ima za ciljeve očuvanje prirodnog noćnog neba i krajobraza, prirode, okoliša i bioraznolikosti kao temeljnih vrijednosti društva te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja i energetske učinkovitosti. Nakon okončanja procesa registracije udruge, očekuje se aktivna suradnja s udrugama za zaštitu noćnog neba u regiji – Tamnim nebom Slovenije i Cielobuio iz Italije, kao i ulaganje većih napora u edukaciju građanstva o problemu sjetlosnog zagađenja i javno zagovaranje uvođenja zakona o javnoj rasvjeti na području RH.
Jedan od pokretače inicijative za osnivanje ove udruge je i predsjednik zadarskog Astronomskog astronautičkog društva, Ivo Dijan, koji nam je kazao da su se članovi Inicijativnog odbora nakon pomnog preispitivanja argumenata ipak odlučili da hrvatski naziv udruge bude “Naše nebo”, umjesto uobičajenog naziva “tamno nebo” kakav je u ostalim europskim zemljama.
– Jedna od prvih akcija nakon registracije Udruge bit će vezana za otok Premudu gdje smo pokrenuli inicijativu za postavljanje ekološke rasvjete. U tome imamo potporu i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, kao i lokalne uprave i samouprave. Pismom namjere ovu inicijativu podržavaju i Mjesni odbor Premuda, kao i Upravni odjel za poljoprivredu i razvoj otoka Grada Zadra, kazao nam je Ivo Dijan.
Na Lošinju je ovom prigodom održana i prva redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza nakon obnove djelatnosti Saveza na skupštini koja se održala u prosincu 2009. godine u Malom Lošinju. Savez danas broji jedanaest udruga članica i u Malom Lošinju mu je i sjedište.
U radu skupštine je sudjelovalo 17 zastupnika iz osam udruga članica i to Astronomskog društva “Leo Brenner”
iz Malog Lošinja, Astronomskog društva Korenica, Astronomskog društva Koprivnica, Astronomske udruge Korčula, Astronomskog društva Istra – Pula, Akademskog astronomskog društva Rijeka, Udruge Astrovizija iz Rijeke i Astronomskog-astronautičkog društva Zadar. Skupštini nisu prisustvovali predsjednik i dopredsjednik Saveza zbog drugih obveza pa je skupštinu vodio tajnik Dorian Božičević uz radno predsjedništvo koje su činili član Nadzornog odbora Dinko Brautović i član Izvršnog odbora Ivo Dijan, koji je na početku skupštine pročitao poruku predsjednika Saveza dr. sc. Željka Andreića.