Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novi pobjednički film u Zebićevom kinu pobjeda

15.10.2011. 22:00
Novi pobjednički film u Zebićevom kinu pobjeda


Zadar je osvojio tri boda tamo gdje se najmanje nadao, Zadar je i vratio neizvjesnost u borbu za prvo mjesto, ali i poslao jasan odgovor onima koji su bili iznenađeni navodno (pre)žestokom igrom protiv Hajduka u 2. kolu


Dalibor Zebić, trener Zadra, u najavi utakmice s Dinamom u četiri riječi je sve rekao.
– Treba nam ekstra dan.
I bio je ekstra dan, štoviše toliko dobar dan da smo spremni potpisati da je to bila jedna od najboljih utakmica Zadra posljednjih godina, pa i cijelog desetljeća. Od kada Zadar igra u Prvoj HNL za potpisnika ovih redaka dvoboj s Dinamom spada među pet najboljih utakmica koje je Zadar ikad odigrao u prvoligaškoj konkurenciji. Dinamo je doživio prvi poraz u sezoni, a prije Zadra posljednji put u Prvoj HNL izgubio je 16. travnja 2011. (Istra 1961 – Dinamo 2:1). Nakon toga momčad iz Maksimira odigrala je 15 utakmica bez poraza.
– I 1998. smo pobijedili Dinamo na Stanovima, također s 2:1. Taj Dinamo je bio jači od ovoga koji je danas. Međutim, tu smo utakmicu pobijedili uz dosta sreće jer je Dinamo imao mnogo prilika koje nije iskoristio. Ovo je bila potpuno drugačija utakmica u kojoj smo mi bili bolja momčad, stvarali smo šanse, a Dinamo nam tijekom cijele utakmice nije ozbiljnije zaprijetio. Zaustavili smo ih u svim linijama. To je ono što ovu pobjedu protiv Dinama čini velikom – smatra Jakov Surać, kapetan Zadra, koji je i te 1998. godine imao važnu ulogu u zadarskoj momčadi. Trinaest i pol godina kasnije Surać je i dalje jednako važan igrač za svoju momčad. Kako je u petak odigrao u sredini terena može se zaključiti da ni kapetan ne pamti mnogo utakmica s tako sjajnom pojedinačnom, ali i momčadskom izvedbom.
– Moja karijera nije velika ako se gleda to da sam, osim u Zadru, igrao još samo za Osijek i Zagreb. Ipak, ovo što smo pokazali protiv Dinama spada među najbolje izvedbe našeg kluba u bližoj povijesti – podvukao je Surać.
Svi bez pogreške
A ekstra dan doista su imali svi igrači, od vratara Antonija Ježine do napadača Ivana Santnija i trenera Dalibora Zebića. Od koga početi, od mlađahnog Ante Sarića, koji je nakon 18 minuta ušao na poziciju stopera i odigrao kad da mu je Dinamo na drugoj strani terena svaki dan. Isto vrijedi i za Sarićeve suigrače u zadnjoj liniji, Tonija Pezu i Mateja Jonjića. Kako vrijeme ide sve nam je manje jasno kako to da igrači koji u Zadru pokazuju ako ne vrhunske onda vrlo solidne domete nemaju mjesta u matičnom Hajduku. Na desnom boku Josip Bilaver (kojeg je Santini slikovito nazvao bijesnim psom) u jednom je trenutku u nekoliko sekundi triput uklizao istom igraču, a da pri tome nije napravio prekršaj. Bilaver je još jednom pokazao silnu borbenost koja je morala rezultirati žutim kartonom, ali svejedno bila je to za škabrnjskog “sina vjera” velika izvedba. Nije zaostajao ni Ivan Anton Vasilj na lijevom boku. Vasilj je izborio mjesto u prvih 11 i samo ga ozljede ili kartoni mogu izbaciti iz momčadi. Luka Begonja u sredini terena potvrdio je uspon forme, zabio je treći gol u sezoni i to nakon što mu je Ivan Kelava u prvi trenutak obranio čisti zicer. Begonja se u djeliću sekunde poput iskusnog rutinera pribrao i odbijanac gurnuo u mrežu. I Antonijo Mršić je imao najbolju izvedbu ove jeseni (nije mu trebalo onu naguravanje uz aut liniju 15-ak minuta prije kraja), ovaj put čvršći u duelima i vrlo aktivan prema naprijed. Igor Banović također zaslužuje čestitke, posebno iz razloga što je imao nekoliko vrlo dobrih napadačkih izleta.
Ivanu ostao samo Krševan
Konačno, Ivan Santini, mister gol. Jedanaest utakmica, devet golova. Protiv Zagreba zatresao je gredu iz slobodnog udaraca s pozicije odakle je protiv Dinama pogodio mrežu. Majstorija sa 20-ak metara, malo s lijeve strane. Kelava se nije ni pomaknuo. Santini i Mršić tako su postali dvojac za slobodne udarce.
– Dogovor je da Mršić puca s desne, a ja s lijeve strane – kaže Santini koji doživljava velike trenutke svoje (kratke) karijere. Sjajno se Santini gradio u borbi za loptu sa zadnjom linijom Dinama i to u situaciji kada je jedini napadač. Santini express ide dalje, nakon Hajduka zabio je i Dinamo. Ostao je samo još brat Krševan na golu Intera.
– Lako ćemo za brata, glavno da smo pobijedili Hajduk i Dinamo – poentirao je Santini koji na tvrdnju da je ponovno bio najbolji igrač utakmice kaže:
– Najbolji igrač je bila momčad Zadra.
I bila je. Zadar je to kakav bi svaki navijač uvijek želio gledati.
– Za Hajduk i Dinamo nikada nam se nije problem motivirati, ali imamo problema u dvobojima sa lošijim protivnicima. Zato trebamo ovako nastaviti i pokazati da ova pobjeda nije bila slučajnost – ponadao se Surać nakon utakmice.
Kako bilo, Zebićeva momčad napravila je veliki posao. Osvojila je tri boda tamo gdje se najmanje nadala, vratila neizvjesnost u borbu za prvo mjesto, ali i poslala jasan odgovor onima koji su bili iznenađeni navodno (pre)žestokom igrom protiv Hajduka u 2. kolu. Nakon petka i Dinamo se mogao uvjeriti kako je to igrati sa “bijesnim zadarskim psima”.


 NESPORTSKO SKRIVANJE LOPTE




Premda je nekima izgledalo simpatično to što u posljednjih nekoliko minuta utakmice nigdje nije bilo lopte, a sakupljači lopti uz teren su samo širili ruke, svakako je riječ o nesportskom potezu koji se ne bi smio ponoviti. Ne znamo kako bi se Zadar osjećao da mu na gostovanju netko napravi istu stvar. Jednako tako i vrijeđanje nekolicine navijača prema svečanoj loži potpuno je neprimjereno, kao i to da se jedan od dječaka koji je bio uz teren na kraju utakmice nagurava s Ibanezom (dakako, to vrijedi i za igrača Dinama). Slavlje je razumljivo, velika želja također, ali postoje i granice sportskih okvira na koje ne treba zaboraviti. I vrijeđanja Zdravka Mamića, izvršnog predsjednika Dinama, vlastitih igrača (jadnici), nešto je što se ne bi smjelo čuti ni na ulici, a da ne govorimo na sportskim terenima.


 I DALJE SAMO TRI STRIJELCA


Zadar je ove sezone postigao 14 golova. Santini je zabio devet puta, Begonja tri, a Mršić dva gola. Dakle, samo tri strijelca nakon 11 kola. No, i to je bilo dovoljno za 16 bodova od moguća 33.


 U VINKOVCE BEZ SANTINIJA, SURAĆA I BANOVIĆA


Osim Ivana Santinija Zadar će na utakmicu 12. kola u Vinkovcima protiv Cibalije putovati bez Jakova Suraća i Igora Banovića. Sva tri igrača protiv Dinama dobila su treći žuti karton.