Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sanadera u Remetincu posjetio Herwig van Staa

15.10.2011. 22:00
Sanadera u Remetincu posjetio Herwig van Staa


Bivšeg premijera Ivu Sanadera jučer je u zatvoru u Remetincu posjetio njegov prijatelj predsjednik regionalnog parlamenta Tirola Herwig Van Staa koji je novinarima nakon susreta izjavio kako vjeruje da je Sanader nevin, ali i da nije siguran da će imati pravedno suđenje.
“Nisam siguran, ali se nadam da će tako biti”, rekao je Van Staa te dodao da sa mnogima u Europi, koje zanima situacija sa Sanaderom, prati što se događa oko sudskog procesa bivšem hrvatskom premijeru.
Također je rekao kako se, prema onome što objavljuju hrvatski mediji, stječe dojam da u slučaju Sanader nije izvjesna presumpcija nevinosti.
Van Staa je izrazio čuđenje što Ivo Sanader nije u zatvorskoj ćeliji sam nego je dijeli s drugim zatvorenicima, što nije, kaže, uobičajeno u Europi.
Upitan o čemu su razgovarali, odgovorio je kako je Sanaderu važan ulazak Hrvatske u EU te zbog toga ne želi reći ništa što bi pristupanje Hrvatske moglo otežati. Sanader se ujedno nada, rekao je Van Staa, da će biti slobodan do početka sudskog procesa.
Iako je bio, kako je rekao, u privatnom posjetu Sanaderu s kojim je prijatelj 30-ak godina, Van Staa će o svemu izvijestiti institucije Vijeća Europe.
Van Staa je kao bivši guverner Tirola Sanadera svojedobno odlikovao visokim odličjem.